Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEOČEKIVANO ISTORIJSKO OBRAĆENJE KIM DŽONG UNA

Diktator bi da ujedini Koreje!

Autor: Ekipa Alo! | 02.01.2013 - 20:47:00h | Komentara: 0

„Vrlo je važno da okončamo pitanje podele zemlje i dovedemo do ponovnog spajanja kako bismo otklonili nesuglasice između severa i juga”, poručio je Kim Džong Un (28), lider Severne Koreje, u istorijskom obraćanju naciji za Novu godinu.

Na vlast je došao u decembru 2011. posle smrti oca: Kim Džong Un

Na vlast je došao u decembru 2011. posle smrti oca: Kim Džong Un | Foto: Reuters

U govoru koji je emitovan na nacionalnoj televiziji, Kim je pozvao na okončanje nesporazuma između dve Koreje, koje su tehnički još u ratu i koje nisu potpisale mirovni sporazum posle sukoba koji je vođen od 1950. do 1953. Severnokorejski vođa je podsetio da je istorija pokazala da nastavak podela neće dovesti ni do čega nego do rata.

Poginuli milioni civila

U ratu koji je doveo do podele Korejskog poluostrva po 38. paraleli poginulo je skoro 600.000 ljudi. Na strani juga je poginulo 178.698 vojnika, dok se 28.683 vodi kao nestalo. Na strani severa poginulo je nešto manje od 400.000 vojnika. Na obe strane je ranjeno oko 1,2 miliona vojnika, dok je poginulo oko 2,5 miliona civila.

Ovo je prvi put posle 19 godina da se lider jedne od najzatvorenijih država na svetu obratio naciji. Poslednji je to uradio Kim Il Sung, deda mladog lidera i osnivač zemlje.
Njegov sin Kim Džong Il, koji je preminuo krajem 2011, nije se obraćao javnosti tokom vladavine. Džong Un je poželeo da 2013. bude godina “velikih ostvarenja i promena”. “Cela stranka, zemlja i ceo narod moraju da ulože sve napore kako bi se ostvario preokret u gradnji ekonomskog giganta i povećanje životnog standarda.“

Od kada je Kim došao na vlast, opao je broj državljana S. Koreje koji su prebegli u J. Koreju. U 2012. je 1.508 državljana S. Koreje prebeglo na jug. Godinu dana ranije ih je bilo 2.706. Navodno je novi vođa naredio graničarima da ubiju sve koji bi ilegalno da pređu granicu.

Veselo u prestonici

Veselo u prestonici

Vatromet u Pjongjangu!

Kim Džong Un je sa suprugom Ri Sol Ju u Pjongjangu prisustvovao novogodišnjem koncertu, na kojem su nastupale najveće estradne zvezde Severne Koreje, a koje je predvodio bend „Moranbong“. Vladajući par je bio u centru pažnje. Deo publike je plesao, a masa je histerično skakala i pozdravljala ih. Posle koncerta na glavnom trgu u Pjongjangu je upriličen i spektakularan vatromet, koji je odobrio lično Kim Džong Un.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP