Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠPIJUNIRANJE INTERNETA

Direktor NSA: Sprečeno 50 napada u 20 država sveta!

Autor: Tanjug | 18.06.2013 - 20:06:00h | Komentara: 0

Direktor Nacionalne bezbednosne agencije SAD Keit Aleksander izjavio je danas, svedočeći pred Komitetom za bezbednosne poslove američkog Konresa, da je korišćenjem dva programa nadgledanja interneta i telefona sprečeno 50 terorističkih napada u 20 država širom sveta.

On je rekao da je najmanje deset napada sprečeno samo u Americi, uključujući i planirani bombaški napad na njujoršku berzu.
 Internet koristi tri miliona ljudi u Srbiji

NSA: Sprečili smo 50napada | Foto: Vesna Lalić

Direktor "super tajne" službe je kazao da oba programa prati stalni nadzor kojim se sprečava bilo kakva zloupotreba i kršenje prava na privatnost. 

Da je program postojao pre napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine, službe bi uspele da registruju kontakte jednog od otmičara sa bazom Al Kaide u Jemenu, istakao je Aleksander.
Prethodno je republikanski kongresmen Majk Rodžers, koji predsedava Komitetu, rekao da bi Edvard Snouden, koji je prošle nedelje izneo u javnost podatke o internet špijuniranji, mogao da izađe sa novim podacima, kao i da možda nije samo on uključen u celu priču. 
"Pomalo smo nervozni, jer ono što je izneo prevazilazi njegove mogućnosti. Interesuje nas kako je uspeo da do svega dođe, i da li mu je u tome neko pomogao", rekao je Rodžers za En-Bi-Si televiziju.
Američki predsednik Barak Obama izjavio je juče da je program internet nadzora koji sprovode bezbednosne agencije u SAD neophodan, ali je dodao da razume legitimnu zabrinutost koja je nastala nakon medijskih izveštaja. 
On je, zbog toga, zatražio da sa što više materijala bude skinuta oznaka državne tajne, najavivši i osnivanje nezavisne komisije koja će još jednom proveriti ceo program.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP