Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

JEDAN TRENUTAK MENJA SVE

Dnevna doza lepog: Prišla je čudnom beskućniku, ono što se zatim desilo niko nije očekivao (VIDEO)

Autor: N. Gavrilović | 13.04.2014 - 10:23:00h | Komentara: 1

"Ideal je najveća težina koju čovek može da ponese", prve su reči dokumentarca koji mami suze, o jednom beskućniku koji je skoro odustao od nade, dok sudbina nije pogledala u njegovom pravcu.

Proveo je više od tri decenije na ulici

Proveo je više od tri decenije na ulici

Da, "ideal je najveća težina koju čovek može poneti", misao je jednog pesnika, ali vi njegova dela ne biste mogli da vidite. Bila bi prljava i verovatno bi smrdela na smeće. Njihov autor, Raimundo, živeo je na ostrvu, ali ne onakvom na kakva prvo pomislite. Njegov dom bila je oaza zelenila usred asfalta "ostrvo" mira u njegovom teškom životu. A onda je došla ona.

Trideset pet godina Raimundo Aruda Sobrinjo bio je legenda svog kraja u Sao Paolu. Trideset pet godina živeo je na ulici.

Stranci su mu prilazili i donosili poklone

Sanjao je o danu kada će se desiti ovo

Beskućnik koji sve vreme sedi na istom mestu i nešto žvrlja. Šala Monteiro bila je zaintrigirana ovim prizorom i prišla mu je. Umesto da ona njemu nešto udeli, on je nešto dao njoj. Pružio joj je belo parče papira. To je bila poezija, poezija napisana od strane čoveka koji je decenije proveo okružen smećem i koga su neretko tako i tretirali. Reči njegove pesme toliko su je oduševile da je napravila Fejsbuk stranicu sa njegovim delima. Usledio je šok.

Brat je uspeo da prepozna Raimunda i poveo ga je kući

Poruka je dospela do jedne vrlo bitne osobe

"Materijalna higijena, mentalna higijena. Ovde ne znam šta je teže zadržati", napisao je misteriozni pesnik uz potpis "Uslovljeni". Imao je divan um ali težak život, no, odjednom, ljudi su počeli da mu prilaze. Čitali su njegove reči i zastajali da porazgovaraju. Jednog dana na Fejsbuk stranicu stigla je poruka - javio se Raimundov brat!

"Godinama sam pokušavao da ga nađem! Video sam tog bradatog čoveka, bez higijene, sa ogromnom bradom. To je moj brat! Odlučio sam da će živeti sa mnom", napisao je presrećni srodnik i primio Raimunda kao deo porodice.

Ovo je on danas.

w

Srećna porodica: Raimundo sa bratom

A ona žena sa početka priče?

Šala Monteiro

Šala Monteiro

"Bez reči sam", rekla je osoba koja je trenutkom svoje pažnje promenila bezbroj života. Vidite, Raimundo i dalje piše, a uskoro mu izlazi i knjiga.

Raimundo danas

Raimundo danas

  Njegove reči neka vas prate kroz ovaj dirljiv snimak koji traje svega nekoliko minuta. "Proklet je čovek koji napusti samog sebe".
Poslednji komentari
  • bog Vreme: 13.04.2014 20:41h

    Pa on zivi u Zemlji materijalne pohlepe, koja ga je samo mogla motivirati da pocne poezijom na sred Ulice! Brasil karakterisu izuzetno visok kriminal i na silje, bas ga je ta situacija i motivirala, da u svojoj ulicno-licnoj bedi napise nesto suprotno, od onoga sto ga okruzuje, a to je konzumna pohlepa, puno visa nego u Evropi! Socijalne razlike u Brasilu nisu uporedive sa svemirskim bespucima! Brasilijanci su u maratonskoj materijalno-konzumnoj pohlepi, istovremeno guseci se u Smecu, razarajuci Prirodu oko sebe!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP