Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RAT SE NASTAVLJA

DNR: U Donjecku od artiljerijske vatre poginulo 16 osoba

Autor: Tanjug | 12.10.2014 - 20:05:00h | Komentara: 0

Za protekla 24 sata u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je 12 civila, od kojih šest žena i jedno dete, kao i četvoro boraca.

Granatiranje Luganska

Ilustracija

Za protekla 24 sata u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) poginulo je 12 civila, od kojih šest žena i jedno dete, kao i četvoro boraca, izjavio je danas načelnik odeljenja za informacije u Ministarstvu odbrane DNR Eduard Basurin.
Prema njegovim rečima, pored poginulih u artiljerijskoj paljbi u Donjecku, ranjeno je 13 ljudi, uglavnom u Kijevskom rejonu tog grada na istoku Ukrajine, a jedan je ranjen u Makejevki.
Pored četvoro poginulih ustanika, od kojih dvojice u Avdejevki, ranjeno je još njih 12, prenela je RIA Novosti.
TAS S prenosi Basurinovu izjavu da su ukrajinske snage 20 puta prekršile režim prekida vatre, a najlošija situacija je u oblasti aerodroma Donjeck i kod Avdejevke.
Ranije danas pres služba donjeckih vlasti saopštila je da su u artiljerijskoj paljbi poginula četiri civila a 11 ranjeno.
Ruske agencije podsećaju da je juče premijer "DNR" Aleksandar Zaharčeno izjavio da je od subote DNR u saglasnosti sa samoproglašenom Luganskom Narodnom Republikom (LNR) uveden "režim tišine" u Donjeckom basenu, nakon kog treba posle pet dana da počne povlačenje artiljerije i teške tehnike.
Proruske snage danas su okrivile ukrajinske snage bezbednosti da su prekršile taj režim, tvrdeći da oni sami samo odgovaraju na otvaranje vatre.
Novoimenovani gubernator Donjecke oblasti Aleksandar Kihtenko potvrdio je da su ukrajinske vlasti potpisale novi sporazum sa DNR o uvođenju "režima tišine" na liniji razgraničenja sukobljenih snaga, navodi TAS S.
U izjavi ukrajinskom listu "Ogledalo nedelje" Kihtenko je rekao da su sporazum u petak uveče potpisali Zaharčenko i zamenik načelnika Generalštaba ukrajinske vojske Jurij Dumanski.
Pritom, gubernator kog imenuje Kijev, nije isključio razmenu teritorija koje kontrolišu ukrajinski vojnici za teritorije koje drže ustanici, među njima i donjeckog aerodroma, koji je kao "infrastrukturni i strateški objekat uništen".
"Postoje teritorije koje se nalaze pod kontrolom DNR. Zato ako se postavi pitanje razmene naselja za aerodrom, odluka će biti donošena na visokom nivou", rekao je Kihtenko.
Ranije je vicepremijer DNR Ravil Halikov izjavio da je sa Kijevom postignut sporazum o liniji razgraničenja - "demarkacionoj liniji", dok predstavnik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisenko nije potvrdio tu informaciju a predstavnik Sstaba za sprovođenje antiterorističke operacije Vladislav Seleznjov je demantovao.
U Minsku je 5. septembra potpisan protokol o mirnom rešavanju na jugoistoku Ukrajine od 12 tačaka, od kojih su glavne dogovor o prekidu vatre i razmeni zarobljenika, a 20. septembra Kontakt-grupa za Ukrajinu usvojila je Memorandum za sprovođenje režima prekida vatre.
Taj dokument od devet tačaka predviđa, između ostalog, zabranu upotrebe svih vrsta naoružanja i povlačenje od linije dodira na 15 kilometara sa svake strane oružja kalibra većeg od 100 milimetara.
Kontrola izvršenja odredbi Memoranduma je na OEBS-u, podseća TAS S.
Prema podacima UN, oko 3.500 ljudi ubijeno je do sada a stotine hiljada pobeglo iz sukobima pogođenih jugoistočnih delova Ukrajine, prenosi Itar-Taš.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP