Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NASA

Do Marsa za samo 39 dana!

Autor: Srna | 09.04.2015 - 12:00:00h | Komentara: 0

Američka svemirska agencija NASA gradi novi tip raketnog pogona kojim bi ljudi do Marsa mogli stići za samo 39 dana, umesto za šest meseci, kako se to do sada procenjivalo!

Planeta Mars | Foto: Profimedia

Mars | Foto: Profimedia

Kao partnera u ovom projektu NASA je odabrala teksašku kompaniju "Ad Astra Roket Kompani", koja treba da razvije pogon VASIMR (Variable SpecifioS Impylse Magnetoplasma Roceket).

Ovaj motor uz pomoć elektromagnetskih talasa jonizuje i zagreva gorivo, gasove poput argona ili ksenona, i pretvara ih u plazmu koja se potom ubrzava pomoću magnetnih polja.

Gas se prvo ubacuje u šuplji cilindar, u kojem se pomoću antene "bombarduje" elektromagnetskim talasima koji zatim iz atoma izbacuju elektrone pa nastaje hladna plazma, sastavljena od jona i slobodnih elektrona.

U drugoj fazi elektromagnet sabija jonizovanu plazmu kao što dizne sabijaju gasove u klasičnim raketnim motorima.

U delu motora poznatom kao ICH plazma se zagreva na milion stepeni Kelvina, što je 173 puta veća temperatura od one na površini Sunca, koja iznosi 5.778 Kelvina.

Poslednji deo motora usmerava elektrone i jone u pravcu suprotnom od kretanja rakete brzinom od oko 50.000 metara u sekundi!

Novi pogon ne bi se koristio za polijetanje, odnosno za izlazak iz gravitacijskog "zagrljaja" i atmosfere Zemlje, već za ubrzanje na međuplanetarnom putovanju.

"To je raketa drugačija od svih dosadašnjih - raketa na plazmu", objašnjava dr. Frenklin Čang-Dijaz, bivši astronaut na "šatlovima" i direktor kompanije "Ad Astra".

U područjima bližim Zemlji i Suncu nove misije moći će da koriste solarnu energiju, dok će se na putovanjima dalje od Sunca prema Marsu koristiti nešto moćniji pogon, najverovatnije nuklearni.

U optimalnim uslovima zamišljena raketa mogla bi da do Marsa stigne za samo 39 dana. To bi značajno smanjilo stres i opasnosti putovanja (izloženost zračenju) ljudske posade.

NASA je sa kompanijom potpisala ugovor od deset miliona dolara koji predviđa konstrukciju prototipa motora koji bi mogao raditi punom snagom najmanje 100 sati.

Delovi motora već su prošli brojna testiranja, a prvo pokusno lansiranje očekuje se u 2016. godini.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP