Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DEMILITARIZACIJA

Dodik: Inicijativa za
ukidanje vojske BiH

Autor: E. A. | 05.10.2012 - 20:14:00h | Komentara: 0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je danas da će u ponedeljak zatražiti ukidanje Oružanih snaga BiH i "demilitarizaciju zemlje".

Dodik je novinarima rekao da će RS predložiti Federaciji BiH, kao ugovornoj strani, da se Sporazum Republike Srpske i Federacije BiH o vojsci izmeni u delu koji predviđa postojanja Oružanih snaga, tako da se ukinu odredbe o postojanju Oružanih snaga BiH.

Za ukidanje Vojske BIH: Milorad Dodik

Za ukidanje Vojske BIH: Milorad Dodik | Foto: Petar Marković

 Ako Skupština RS usvoji njegovu inicijativu, Dodik je najavio da će se zatim zatražiti saglasnost Parlamenta Federacije BiH. Proces ukidanja bi se završio u Parlamentarnoj skupštini BiH izglasavanjem izmena i dopuna Zakona o vojsci, shodno sporazumu entiteta.

Predsednik ukidanje Oružanih snaga BiH predlaže radi uštede i jer postojanje Oružanih snaga "nije donelo BiH nikakav napredak".

Od 2006. godine, kada su uspostavljene Oružane snage BiH, na njih je potrošena 2,1 milijarda KM, od čega je RS izdvojila oko 654 miliona, naveo je Dodik.

"Ne želimo da dajemo oko 600 miliona" | Foto: Petar Marković

 
"Nepotrebno je da dajemo taj novac i ne želimo da dajemo oko 600 miliona", kazao je Dodik, dodajući da za ta sredstva RS "nije dobila nikakvu dodatnu sigurnost, posebno u ekonomiji".

Postojanje Oružanih snaga BiH, nastavio je Dodik, stvorilo je i pitanje vojne imovine, o čemu se nije mogao postići sporazum, a to bi se promenilo ukidanjem Oružanih snaga.

"Mi nismo za NATO. RS ne želi da dalje podržava procedure za priključenje u taj savez", poručio je još Dodik koji smatra da Oružanim snagama ne treba ni komponetna u učešću u spasavanju u elementarnim nepogodama "jer su se videli neuspesi tih operacija i od toga nije bilo nikakve koristi u BiH".
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP