Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREGOVORI U ĆORSOKAKU

Dogovor Grčke i kreditora sve dalji

Autor: Agencije | 13.07.2015 - 00:14:00h | Komentara: 0

Evropski zvaničnici izjavili su večeras da su se pregovori između Grčke i njenih kreditora zaglavili na nekoliko tačaka i da odluka još neko vreme neće biti doneta.

Aleksis Cipras Fransoa Oland

Cipras danas razgovarao sa Olandom, Merkelovom i Tuskom | Foto: Tanjug/AP

Jedan zvaničnik koji je tražio anonimnost rekao je da je glavna razlika u tome kada bi Evropska centralna banka (ECB) mogla da počne sa povećanjem svoje hitne pomoći Grčkim bankama.
Grčki premijer Aleksis Cipras želeo bi da put ka ECB asfaltira već sutra, dok su evropski kreditori voljniji da sačekaju da grčki parlament izglasa nove mere štednje.
Drugi, takođe anonimni, zvaničnik, rekao je da pojedine teme ostaju teške, uključujući predlog da Grčka prebaci milijarde evra državnih obveznica u nezavisni fond u Luksemburgu koji bi bio pod nadležnošću Evropske unije.

Vanredni samit lidera 19 članica evrozone na kome bi trebalo da se donese odluka da li će Grčka ostati u toj grupi ili će biti primorana da iz nje izađe, počeo je u Briselu u nedelju kasno popodne, a po svemu sudeći mogao bi da se oduži do ranih jutarnjih sati.
Samit je počeo u znaku duboke podele između grupe zemalja predvođenih Nemačkom koje se zalažu za "gregzit", odnosno izbacivanje Grčke iz evro zone, i onih, na čelu sa Francuskom i Italijom, koje se zalažu da joj se da još vremena i finansijske pomoći kako bi otplatila dugove i ostala u evrozoni.


Predsednik Evropskog saveta EU Donald Tusk otkazao je najavljeni samit lidera svih 28 zemalja članica EU i umesto njega zakazao samit lidera evrozone, kako bi dao još jednu šansu naporima da se postigne dogovor unutar grupe, ali je nemačka kancelarka Angela Merkel, po dolasku u Brisel na samit evrozone o Grčkoj, poručila da sporazuma neće biti po svaku cenu, dok je francuski predsednik Fransoa Oland rekao da će sve biti učinjeno da do dogovora dođe.
U međuvremenu, izvor iz grčke vlade saopštio je da je plan za paket pomoći Grčkoj, koji su sastavili ministri finansija evrozone jako loš, jer postavlja brutalne uslove, ali Atina ne može sebi da priušti bilo kakvo dalje odlaganje početka pregovora.


Ministri finansija evrozone, ako ne budu mogli da se pogode oko paketa pomoći za Grčku, ponudili su ranije u nedelju svojim liderima drugo rešenje koje podrazumeva predah Atine od evrozone i mogući otpis dugova.

Na dokumentu od četiri stranice, koji je razmotren na samitu lidera evrozone, zaključena je duga lista uslova pod kojima Grčka može da dobije program - od kojih je većina navodno dogovorena sa Atinom, prenosi Rojters. Ponuđena su dva zaključka. Prvi je da je paket pomoći iz evrozone bude odobren, a drugi glasi da "u slučaju da ne može biti postignut dogovor, Grčkoj treba ponuditi pregovore i predah (tajm-aut) od evrozone, uz moguće restrukturiranje duga".
Ta formulacija je na sličnoj poziciji kao papir koju je Evrogrupi predstavio u subotu nemački ministar finansija Volfgang Šojble. Za vreme trajanja samita u Briselu, evro je blago opao u odnosu na dolar na azijskom tržištu, pošto su lideri ervozone postavili brutalni ultimatum Grčkoj, kojoj očajnički treba dogovor oko paketa pomoći, tako da su izgledi za izlazak iz zajedničke valute sve veći, preneo je AFP.


Na samitu lidera zemalja evrozone, Nemačka se zalaže da Grčka napravi pauzu u korišćenju evra, ako grčki premijer Aleksis Cipras ne prihvati uslove za trogodišnji plan pomoći od 86 milijardi evra. Grčka se suočava sa zahtevima da donese nove zakone o reformama ove nedelje i tako dobije treći paket pomoći od 2010. godine, sa vladom "priteranom u ćošak", pošto zemlja više nema gotoviner, prenosi Rojters. Cipras, koji je u januaru izabran na platformi protiv mera štednje, u nedelju je insisitirao da je dogovor moguć ako to sve strane žele i da je spreman za "častan kompromis".

I dok se u Briselu pregovaralo, u Atini su se okupili demonstranti,  koji su tražili od Ciprasa da napusti pregovore jer su oni "samoubistvo za Grčku".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP