Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠTROKAVO!

Dojče vele: Albanija se guši u smeću!

Autor: Tanjug | 12.08.2013 - 11:43:00h | Komentara: 3

Sa porastom blagostanja u Albaniji je sve više đubreta koje se baca bilo gde, a divlje deponije su česta pojava, objavio je radio "Dojče vele".

Deponija

Albanci nemaju deponije, već smeće bacaju po livadama, u reke...

Zabrinuti zaštitnici životne sredne traže od vlasti da to pitanje reše.
Smeća ima svuda, po jarcima i potocima mogu se videti divlje deponije, bilo da je predgrađe Tirane, lučkog grada Drača ili u Skadru na severu zemlje.
Zapravo, i pojam "deponije" puka je apstrakcija, jer i građani i opštine, kako se navodi, bacaju svoj otpad gde god im se učini zgodnim.
Kao primer navodi se lučki grad Drač gde uopšte nema zvanične deponije smeća, pa ono iz grada sa preko 200.000 stanovnika završava na poljima oko grada.
Tamo po smeću gaze svinje i koze tražeći nešto za jelo, a kad padne kiša, svi otrovi iz smeća slivaju se u potoke - i na kraju u Jadransko more.
Jedini koje to smeće uopšte zanima jesu Romi, koji pokušavaju da sprovedu nekakvu "reciklažu": traže plastiku, papir, metale i sve što se još nekako može unovčiti.
Kako bi došli do metala, jednostavno pale smeće, naravno sa kobnim posledicama i po njih i po životnu sredinu. Lavdoš Feruni jedan je od retkih u Albaniji, koji se bori za očuvanje prirode. Već dugo se žali zbog divljih deponija, ali se gotovo niko ne osvrće na njegove apele.
- U poslednje 23 godine potrošnja je u Albaniji eksplodirala. Infrastruktura nije pratila taj trend tako da mi u Albaniji stvaramo kudikamo više smeća, nego što smo u stanju da ga preradimo - kaže on za DW.
Zapravo, nebriga nadležnih ide toliko daleko da u čitavoj državi postoje samo dve deponije koje koliko-toliko odgovaraju standardima Evropske unije - u Tirani i jedna u Bushatu na severu zemlje.
Nemac Volfgang Krause je na sopstvenoj je koži iskusio kako se Albanci odnose prema svom smeću, ističe DW i dodaje da je on bio direktor deponije koju je tamo izgradila nemačka firma za odlaganje otpada - Beker.
U deponiju i pogon za reciklažu uloženo je gotovo pola miliona evra i kalkulacija je isprva izgledala odlično. Samo za plastični otpad pronađen je partner koji je bio spreman da plati 60 evra po toni, tako da su tražili samo sedam evra po toni otpada, koji se tamo mogao odložiti.
Međutim, taj projekat je završio tako što je Krause izgubio posao jer od čitavog poduhvata nije bilo ništa. Naime, ono što je deponiji nedostajalo bilo je - smeće! Stizalo je samo osam odsto smeća od onoga koliko je izračunato da se posao isplati, jer se sve ostalo smeće i dalje bacalo po livadama!
Stručnjaci američke organizacije USAID izračunali su da samo grad Skadar svakog meseca proizvede 2.000 tona smeća, što je otprilike 50 kontejnera standardnih dimenzija.

Romsko dete

Romi su jedini koji recikliraju đubre u Albaniji...| Foto: FoNet

- Ali mnoge opštine su svoj otpad i dalje bacale u reku Kir i na mnoge divlje deponije i čekale da to smeće na proleće voda odnese u more. To smeće onda dolazi u Hrvatsku - kaže Krause.
Rezultat uštede od sedam evra po toni, lako se može videti u predgrađu Skadra.
Ono što se graniči sa apsurdom jeste pored svog tog "albanskog" smeća sa kojim ne znaju šta će, Albanija je odlučila smeće čak i da uvozi.
Tako je, prema informacijama albanskog Ministarstva za zaštitu životne sredine 2011. u tu zemlju uvezeno 300.000 tona metalnog otpada i 20.000 tona plastičnog otpada kako bi se u toj zemlji preradilo - pre svega iz Italije.
Na kraju niko ne zna, šta je tačno stiglo u Albaniju. Jer, albanski carinici se nisu baš previše trudili da provere, šta je u pristiglim kontejnerima - pogotovo nakon što su, kako mnogi pretpostavljaju, od uvoznika dobili "mali poklon za trud".
Zamenik ministra za zaštitu životne sredine, Taulant Bino, tvrdi kako zaštitnici okoline "preteruju" sa optužbama, ali ipak, u istom dahu priznaje i kako nije teško potkupiti albanske carinike.
Istovremeno, on kaže kako njegovo ministarstvo ne može da jamči da nikakav otrovni otpad nije uvezen u Albaniju.
Poslednji komentari
  • Patriota Vreme: 12.08.2013 12:58h

    Za njih me nesto savrseno zabole...

  • Драгомир Vreme: 12.08.2013 13:19h

    СЕНЗАЦИОНАЛНА ВЕСТ! Најзад је истина изашла на видело да је албанска војска ослободила Вијетнам!

  • Funkcioner Vreme: 12.08.2013 15:40h

    Pa šta se drugo i moglo očekivati od takvih? albanija je zemlja đubreta pa samo to i može da izgmiže odatle.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP