Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREDLOG REFORME NAJSAVRŠENIJEG OBRAZOVNOG SISTEMA NA SVETU

Dok mi bubamo arhaizme, Finci napuštaju učenje pisanih slova!

Autor: Alo! | 18.01.2015 - 11:48:00h | Komentara: 1

Prema pisanju finskih medija deca u toj zemlji od 2016. godine u školama više neće morati da uče da pišu slovima, već samo uz pomoć tastature kompjutera.

Rešite test  i pomozite  vašem  školarcu da  uči brže  i bolje

Đak | Foto: Shutterstock

Ključna ideja ove reforme jesta da je danas u svetu digitalnih tehnologija i interneta najvažnije usvojiti veštine koje će nam omogućiti bolje obrazovanje.
Neki ovu odluku obrazovnog sistema koji se smatra jednim od najboljih u svetu, doživljavaju kao potencijalno opasan eksperiment, dok drugi veruju da trendovima koji nameću razvoj tehnologije ne treba tvrdoglavo da se opiremo, piše tportal.hr.
To što su još naše bake i deke učile “krasnopis” ne znači da i mi danas treba gotovo isključivo da pišemo uz pomoć raznih tastatura i po ekranima umesto na papiru.
Nije tako lako dati jednoznačan odgovor na ovo pitanje koje dovodi do razmimoilaženje mišljenje stručnjaka.

Stručnjaci ovakav čin pravdaju sve većom usmerenošću ljudi ka modrnom načinu života, pogotovu mladih koji su sve više okrenuti računarima i tastaruri ili “tač skrin” ekranima.
Međutim, ono na šta stručnjaci skreću pažnju je pitanje koliko je ovakva odluka i pametna jer su brojna naučna istraživanja pokazala važnost negovanja veštine pisanja rukom, za razvoj finih motoričkih sposobnosti kod dece, ali i za razvoj saznajnih procesa jer neka deca brže i bolje nauče da čitaju i služe se pisanjem rukom, a pisanje i pomaže boljem razvoju memorije i pamćenju podataka.

U oktobru 2013. godine profesor dr Pasi Salberg i jedan od najvećih finskih stručnjaka u oblasti obrazovanja, bio je gost Srbije na međunarodnoj konferenciji „Obrazovanje kao ključ uspeha – finsko iskustvo” koju su organizovali ambasada Finske u Beogradu i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tom prilikom on je rekao da su upravo nastavnici najvažniji pojedinačni faktor ukoliko želimo da poboljšamo obrazovni sistem Srbije i da zbog toga moraju da se reformišu fakulteti na kojima se obrazuje  nastavnički kadar.

 - Na vašem mestu bih bio veoma zabrinut zbog PISA rezultata vaših đaka, to je ono što je pokazatelj da nešto mora da se menja, iako ste iz matematičke pismenosti pokazali veliki napredak. Mislim da je korupcija veliki problem u vašem obrazovnom sistemu. Morate da radite i na profesionalnom razvoju nastavnika, a u školi učenici ne smeju da doživljavaju jedni druge kao konkurenciju – rekao je dr Salberg, za list Politika, prilikom boravka u Srbiji.

On je još i istakao da Finska nema rešenje za sve i da ne misli da je  njihov obrazovni sistem savršen  i najbolji na svetu.

 - On je dobar za vreme u kojem se nalazimo trenutno, a već za pet godina će morati da se menja. Moja poruka Srbiji jeste da pronađe sopstveni put i da ne veruje u sve što im govore strani savetnici – rekao je na kraju dr Pasi Salberg.
 

Finci su ovu reformu samo pedložili i ona bi , ako bude bila usvojena, trebalo da počne da se praktikuje tek za dve godine, što dovoljno govori o tome da će se o ovome još razmatrati.
Takva promena verovatno bi donela neshto dobro, ali i nešto loše, smatraju stručnjaci.
Poslednji komentari
  • dorcolac Vreme: 18.01.2015 13:11h

    Finci da mole boga da im ne nestane struja, jer bi se u tom slucaju prekinula sva pisana komunikacija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP