Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRAVOSUDNA TRAGEDIJA!

Dokazano da su nevini pošto su tri decenije proveli u zatvoru!

Autor: Tanjug | 03.09.2014 - 11:53:00h | Komentara: 0

Dva brata oslobođena su posle tri decenije provedene u američkom zatvoru, pošto je analizom DNK utvrđeno da nisu odgovorni za silovanje i ubistvo 11-godišnje devojčice 1983. godine.

Zatvor

Ilustarcija | Foto: foter.com

 
Sudija je saopštio da su mentalno zaostala polubraća Henri Li Mekolam (50) i Leon Braun (46) nevina i nisu odgovorna za smrt devojčice Sabrine Bjui, tako da je odmah naloženo njihovo oslobađanje.

Obojica su bila tinejdžeri kad su uhapšeni 1983. godine, a osuđeni su godinu dana kasnije.

Posle lažnih priznanja, Mekolam je osuđen na smrtnu kaznu, a Braun na doživotnu robiju.

- Ovaj slučaj na najdrastičniji način pokazuje koliko je važno utvrđivanje istine. Danas je istina prevagnula, ali je okasnila 30 godina za Sabrinu Bjui i njenu porodicu, kao i za Leona i Henrija i njihove porodice. Tuga, bol i gubitak će uvek biti s njima - izjavila je advokat Leona Brauna, En Kirbi.

Zakoni Severne Karoline nalažu da se iskazi tokom saslušanja u vezi sa ubistvima snimaju, ali u vreme kada su oni osuđeni taj zakon nije bio na snazi, navela je agencija AFP.

Nedavno analizirani DNK sa mesta zločina pokazao je da je drugi muškarac, koji je već u zatvoru zbog ubistva druge devojčice, odgovoran za ubistvo Sabrine, naveo je Bi-Bi-Si (BBC).

Telo 11-godišnje Sabrine pronađeno je 1983. godine u blizini mesta Red Springs u Severnoj Kalorini. Devojčica je silovana, pa ubijena.

Mekolam, koji je u to vreme imao 19 godina, priznao je ubistvo posle pet sati ispitivanja, obavljenog bez prisustva advokata i roditelja. Njegov mladji brat je, takođe, potpisao priznanje koje je napisala policija.

Obojica su tokom suđenja povukla priznanje, ističući da su ga dali pod prinudom. Uprkos tome što je slučaj bio "tanak", proglašeni su krivima i osuđeni na smrtnu kaznu.

Braunova kazna je kasnije smanjena na doživotnu robiju.

BBC navodi da je DNK pokazao da je za zločin odgovoran Rosko Artis (74), koji je živeo u blizini mesta gde je pronađeno telo devojčice.

Artis je, u međuvremenu, osuđen za silovanje i ubistvo druge devojčice, počinjeno manje od mesec dana pre nego što je Sabrina ubijena.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP