Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BLAM, BLAM!

"Doktorat-plagijat"` u redovima Angele Merkel

Autor: Tanjug | 30.07.2013 - 13:55:00h | Komentara: 0

Demohrišćani kancelarke Angele Merkel, na čija leđa su se zbog američke špijunske afere sručile salve kritika i Nemca, a i medija, stoje pred još jednom aferom u kojoj je predsednik Bundestaga dr Norbert Lamert, samo nekoliko meseci pred savezne izbore, optužen da je prepisivao doktorat.

"Svoj doktorski rad napisao sam uz najbolje znanje i čiste savesti", rekao je Lamert listu "Velt", koji je prvi o ovome pisao, i dodao da će svoj rad dati na ekspertizu univerzitetu u Bohumu.

Prespavala ulazak  Hrvatske u EU:  Angela Merkel

Angela Merkel | Foto: Reuters

Na tom univerzitetu je i odbranio tezu iz oblasti sociologije, odnosno lokalnih organizacionih struktura na primeru jedne okružne podružnice Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Rurskoj oblasti.

"Lovac na plagijatore", pod pseudonimom Robert Šmit, tvrdi, medjutim, da je prvi čovek nemačkog Bundestaga prepisivao u pasažima na 21 mestu, od ukupno 42 strane doktorata i za sebe kaže da je on isti taj, koji je "uhvatio da prepisuje" i bivšu ministarku obrazovanja Anete Ssavan.

Šta će dalje biti sa Lamertom i njegovom doktoratom ne može se prognozirati, ali se može reći da još jedna afera, tik pred izbore, Merkelovoj nije "vetar u leđa", posebno ako se zna kakvu su političku sudbinu imali drugi plagijatori iz njenih redova, ali se i može reći da je kancelarka "na nogama" preživela te afere i da joj one nisu nanele očitu političku štetu.

Sada je, doduše, situacija drugačija-Nemačka se nalazi dva meseca pred izbore, Nemci su već "senzibilni" na NSA-američku špijunsku aferu, a opozicija spremna da od svake prilike napravi izbornu temu, pa bi tako Lamertov eventualni plagijat mogao imati i teže posledice, od plagijata Anete Šavan i Karla-Teodora cu Gutenberga.
Šavan je sedam meseci pred izbore, negde u februaru, podnela ostavku zbog plagijata svog doktorata i tako Merkelovu u godini izbora prepustila neprijatnim promenama u vladi i dodatnim napadima opozcije.

Šavan, za koju se govorilo da je važila za veoma blisku saradnicu Merkelove, obrazložila je, u prisustvu kancelarke, svoju ostavku, a Merkelova koja je to dočekala "na nogama" i odmah predložila sadašnjeg ministra obrazovanja Johanu Vanku (CDU) za tu funkciju.
"Zahvljaljujem ti, draga Angela, za tvoje reči danas i za tvoje prijateljstvo...", rekla je sada već bivša ministarka obrazovanja Šavan i istovremeno odbacila optužbe Univeziteta u Diseldorfu, koji joj je oduzeo doktorat, tvrdeći i dalje da nije ni prepisivala, ni varala.

"Služba i funkcija ne smeju da trpe štetu.Političke funkcije su privremene. Na lojalnost svojih saradnika mogla sam se osloniti.To su bile dobre godine...", rekla je Šavan i onako kako je,sudeći prema anketama i želela većina Nemca, napustila svoju funkciju.

Prvi "prepisivač" bio je mladi baron, bivša politička zvezda i ministar odbrane Karl -Teodor Cu Gutenberg iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije, "sestrinske" partije CDU, koji se, pre dve godine, uz puno buke, ali i bruke, prvo negirajući da je plagijator i napadajući, ipak, povukao iz političkog života zemlje.

Šavan je prva "bacila kamen" na Cu Gutenberga.

Šta će dalje biti sa Lamertom, koji je najavio da će se, možda, još i danas oficijelno oglasiti, nije jasno, ali je do sada jasno potvrdjeno da niko ne želi da izgubi dobrog saradnika, da promene u vladajućoj koaliciji u godini izbora nisu poželjne, ali i da su optuženi za plagijat odlazili, kada su postali opterećenje za vladu i Merkelovu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP