Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŽIVA ISTINA

Doktori pomogli pacijentu zahvaljujući seriji "Doktor Haus"

Autor: Tanjug | 07.02.2014 - 13:06:00h | Komentara: 0

Jedna epizoda čuvene američke serije "Doktor Haus" pomogla je nemačkim lekarima da spasu život pacijentu obolelom od srčane insuficijencije, piše danas britanski medicinski časopis Lanset.

Doktor House

Slučaj 55-godišnjeg Nemca, koji je oboleo od neobjašnjive srčane insuficijencije, bio je nerešiv, dok se specijalista sa Univerzitetske klinike u Marburgu Jirgen Šefer nije setio jedne epizode "Doktora Hausa" u kojoj se pominje sličan slučaj čiji je uzrok bolesti bilo trovanje kobaltom.
"Tražeći uzrok simptoma pacijenta i sećajući se jedne epizode Doktora Hausa koji je ovde korišćen u pedagoške svrhe, posumnjali smo na trovanje kobaltom", rekao je Šefer i dodao da pacijent nije imao ranije srčanih problema već proteze na oba kuka.
Posle sumnje na trovanje, lekari su snimile kukove i otkrili tragove odpada metala u predelu kuka, a rezultati analize krvi i urina su potvrdili prisustvo kobalta i hroma, metala koji se koriste za izradu proteza.
Šefer je rekao da je poznato da trovanje kobaltom može da izazove kardiomiopatiju, ali se to odnosilo samo na radnike koji su u neposrednom kontaktu s tim metalom.
Kada je pacijentu zamenjena proteza izlečio je i srce, rekao je Šefer i dodao da dobro smišljena televizijska serija može da spasi život, ne samo da bude zabavnog i edukativnog karaktera.
Serija "Doktor Haus", koga glumi Britanac Hju Lori, govori o bolničkom lekaru Gregoriju Hausu koji koristi nekonvencionalne metode i često nailazi na nerazumevanje svojih mladih saradnika.
Lori je za ulogu Hausa dobio dva Zlatna globusa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP