Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZAJEDNO PROTIV UKRAJINA

Donjeck i Lugansk vode pregovore o ujedinjenju

Autor: Tanjug | 13.05.2014 - 09:46:00h | Komentara: 0

Lideri samoproklamovanih republika Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine počeli su pregovore o ujedinjavanju, javila je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti, pozivajući se na "pres službu vlade Donjecke narodne republike (DNR)".

Rezultati referenduma u Donjecku i Lugansku

Rezultati referenduma u Donjecku i Lugansku

Sagovornik te agencije podsetio je da je inicijativa o ujedinjenju pokrenuta juče.
"Prvo treba da budu održani pregovori. Odlučivaće rukovodstvo. Trenutno se vode takvi pregovori", rekao je neimenovani sagovornik ruske agencije.
Predstavnici "DNR" i "Luganske narodne republike" (LNR), čije formiranje su u aprilu proglasile pristalice federalizacije Ukrajine, juče su saopštili da je proglašen njihov suverenitet i nezavisnost od Ukrajine nakon referenduma o statusu održanog u nedelju.

"Kopredsednik privremene vlade DNR" Denis Pušilin pročitao je juče proglas u kom je od Rusije zatraženo da razmotri pitanje ulaska "DNR" u sastav Ruske Federacije.
Prema RIA Novosti, Donjecka oblast formirana je 17. jula 1932. godine a u aktuelnim granicama je od 1938. i prostire se na 26.517,5 kvadratnih kilometara, sa najvećim gradovima Marijupoljem, Makejevkom, Gorlovkom, Kramatorskom, Slavjanskom.
Njen južni deo granice na istoku ujedno je i državna granica Ukrajine sa Rusijom, a ukupno ima 4.343.900 stanovnika.

Luganska (bivša Vorošilovska) oblast formirana je juna 1938. godine i zauzima teritoriju od 26.700 kvadratnih kilometara, sa većim gradovima Luganskom, Alčevskom, Krasnim Lučem, Lisičanskom, Severnodonjeckom i Stahanovom, i sa više od 2,2 miliona stanovnika.
Administracija ruskog predsednika juče je saopštila da se u "Moskvi sa uvažavanjem odnose prema izraženoj volji stanovništva Donjecke i Luganske oblasti i da polaze od toga da će praktična realizacija rezultata referenduma biti sprovedena civilizovanim putem, bez ikakvih recidiva nasilja, dijalogom između predstavnika Kijeva, Donjecka i Luganska".
Evropska unija saopštila je da referendume smatra nelegalnim i nelegitimnim, kao i da nikada neće priznati njihove rezultate.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP