Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POTVRĐENA KAZNA “PROFESIONALNOM REVOLUCIONARU”

Doživotna za Šakala!

Autor: Ekipa Alo! | 28.06.2013 - 07:50:00h | Komentara: 0

Sud u Francuskoj potvrdio je doživotnu kaznu zatvora Karlosu Šakalu, jednom od najtraženijih terorista militanata i plaćenika na svetu. Ekscentrični Venecuelanac čije je pravo ime Ilič Ramirez Sančez je osuđen zbog niza smrtonosnih bombaških napada u Francuskoj pre 30 godina.

Čuveni terorista nakon hapšenja

Čuveni terorista nakon hapšenja | Foto: AP

Karlos je u zatvoru u Francuskoj od 1994, a 2011. je proglašen krivim zbog predvođenja napada 1982. i 1983. na dva putnička voza u Francuskoj, na jednu železničku stanicu u Marselju i jednu libijsku prodavnicu u Parizu. Smatra se da su ti napadi izvedeni u znak odmazde zbog hapšenja dva pripadnika Karlosove grupe u Parizu, uz podršku istočnonemačke tajne policije Štazi. Iako je u to vreme već bio osuđen na doživotnu kaznu zbog ubistva, dobio je još jednu doživotnu robiju zbog svoje uloge u tim terorističkim napadima, u kojima je život izgubilo 11 ljudi, a blizu 150 povređeno, što mu je donelo zvanje najtraženijeg svetskog begunca.


Karlos na vrhuncu moći

Karlos na vrhuncu moći

Karlosov advokat Izabela Kutan Pjer je izjavila da će se njen klijent ponovo žaliti i, kritikujući presudu, rekla da je nju doneo “diskreditovani pravosudni sistem bez trunke dokaza”. Karlos je negirao učešće u tim napadima i rekao da su dokazi protiv njega, dobijeni od istražnih službi, nepouzdani.


- Mi nismo teroristi, mi smo vojnici - rekao je na sudu Karlos, koji sebe naziva “profesionalnim revolucionarom”. On je preuzimao odgovornost za učešće u desetinama napada, u kojima je više stotina ljudi ubijeno.

Posle višegodišnjeg bekstva od zapadnih tajnih službi, Karlos je uhapšen 1994. u Sudanu i prebačen u Francusku, gde je tri godine kasnije osuđen za ubistvo dva člana francuske bezbednosne službe u Parizu 1975. U Francuskoj bi protiv njega mogao da bude pokrenut i treći sudski postupak, jer se još uvek istražuje jedan bombaški napad iz 1974. u centru Pariza, kada su poginule dve osobe, a 34 povređeno.

Pokojni venecuelaski lider Ugo Čavez bio je veliki poklonik Karlosa, opisujući ga kao revolucionara koji je nepravedno osuđen.

Jovica Stanišić

Jovica Stanišić | Foto: AP

Hapsio ga Jovica Stanišić!


Karlos je 1975. godine uhapšen u Beogradu, gde se krio kao gost u hotelu “Metropol”. Posle serije terorističkih napada Karlos je odlučio da se skloni u tadašnju prestonicu SFRJ, ali na tragu su mu bili agenti nemačke službe BND, koji su tim hapšenjem želeli da kompromituju Josipa Broza kao saradnika međunarodnog teroriste.
Karlosa su u pidžami i bez oružja uhapsili dr Obren Đorđević, Dragan Mitrović, Dušan Stupar i Jovica Stanišić iz SDB Srbije. Posle dva dana Karlosa su načelnici SDB Srbije preobukli u radnika “Energoprojekta” i krišom ispratili na avion za Irak. Dokumenta o poseti i hvatanju Karlosa u Beogradu 1975. godine nalaze se u Muzeju BIA na Banjici.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP