Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZASTOJ

Drama u Mađarskoj, kolona Srba bila zavejana preko 24 sata!

Autor: A. O. - Ag - RTS | 15.03.2013 - 08:36:00h | Komentara: 7

Autobusi sa putnicima iz Srbije, koji su bili zavejani u Mađarskoj više od 24 časa, krenuli su iz okoline grada Đera na jug, ka Budimpešti, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, a đaci iz Sente stigli su u Tatabanju.

sneg

Srbi zavejani na autoputu u Mađarskoj kod Đera! | Ilustracija: Z. Lončarević

"Jedna traka auto-puta iz pravca Beča ka Budimpešti je otvorena za
saobraćaj i kolona u kojoj su i sprski autobusi krenula je ka
Budimpešti", reče je agenciji Beta u Birou za saradnju sa medijima MUP.

Kako su naveli iz Biroa, smetovi na tom auto-putu dostižu visinu i do
tri metra, zbog čega putari seku zaštitne ograde auto-puta kako bi
se sva vozila se preusmerila ka Budimpešti.

Đaci iz Sente, čiji je autobus bio zavejan na auto-putu u Madjarskoj, prevezeni su i smešteni u gradu Tatabanja, rečeno je večeras u Ministarstvu
unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

Pošto se njihov autobus pokvario, učenici Matematičke gimnazije su prevezni do Tatabanje autobusom koji je poslala Direkcija za zaštitu i spasavanje Mađarske, na molbu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

To su prvi od putnika iz Srbije koji su bezbedno zbrinuti u mestu koje je 55 kilometara severozapadno od Budimpešte, rečeno je u Ministarstvu.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije je rečeno da su i drugi autobusi s putnicima iz Srbije, koji su bili zavejani u Mađarskoj više od 24 časa, krenuli okoline grada Đera na jug, ka Budimpešti.

Smetovi na tom auto-putu dostižu visinu i do tri metra, a brizna vetra i 100 kilometara na sat.


Konvoj pomoći su oko podneva poslali i iz Austrije, aktivirana je i vojska, tenkovi su na putevima, a ministar unutrašnjih poslova objavio je uzbunu u celoj zemlji.

Među putnicima autobusa su bile i najmanje dve bebe, jedna od njih je i srčani bolesnik, kako je rečeno u ambasadi Srbije, osmomesečna beba je uspešno evakuisana, a evakuacija još mlađeg deteta helikopterom je u toku, ali je zbog vetra i “opšteg meteža” akcija trenutno otežana. Helikopter nije uspeo iz prvog pokušaja da stigne do te bebe, pa je na bezbedno odveo nekoliko dece iz drugih vozila.

Kako je jutros RTS-u javio putnik Dragan Mamlov koji se nalazi u jednom od zavejanih autobusa, na autoputu u Mađarskoj kod Đera, od sinoć je zavejana velika kolona automobila i autobusa.

Na molbu Sektora za vanredne situacije, mađarska Direkcija za Zaštitu i spasavanje uputila je ekipu sa hranom, pićem i gorivom ka ovom autobusu.

Članovi Atletskog kluba iz Novog Sada, kao i putnici u ostalih pet
autobusa Niš ekspresa i prevoznika Fudeks su dobro, imaju dovoljno
nafte, hrane i vode, naveo je Sektor za vanredne situacije.

Prema informacijama, Sektor za vanredne situacije, snežna mećava u
Mađarskoj se stišava i očekuje se da će uskoro kolona u kojima se
nalaze autobusi sa putnicima iz Srbije nastaviti put.

Svi putnici koji se nalaze u zavejanim autobusima u Mađarskoj su dobro, saopštio je danas Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

VIDEO > Amaterski snimak snežne oluje na autoputu u Mađarskoj:

- Moja ćerka Milena Bošković se nalazi u tom zavejanom autobusu u Mađarskoj na 100 kilometara od Beča. Kaže da je situacija teška jer više 15 časova stoje zavejani u mestu. Smetovi su visoki dva metra. U autobusu nestaje goriva, putnicima je hladno, nemaju dovoljno hrane i vode, a čak se i jedna beba sa njima. Imaju informaciju da se nalaze na četiri kilometara od motela, pa se nadaju da će uskoro uspeti da stignu bar do tog mesta. Navodno se i naš konzul u Mađarskoj aktivirao da im pomogne, pa se nadamo da će vrlo bzo svi putnici biti bezbedni. Milena nam je rekla da je juče bio neki državni praznik u Mađarskoj, pa valjda zato nisu čistili puteve - ispričala je za „ Blic“ Slobodanka Bošković iz Niša.

Problem je u tome što je neradan dan!
Ekipe za vanredne situacije čiste ovu deonicu autoputa i nastoje da dođu do zavejanih, rečeno je Tanjugu u Ambasadi i navedeno da je dodatni problem što je danas u Mađarskoj neradni dan.
Prema informacijama iz Ambasade radi se o koloni od oko 100 vozila, a među njima su i putnici iz Srbije koji su vraćajući se iz Beča ostali zavejani kod Đera.


Ministarstvo spoljnih poslova: Preduzeli smo sve što je u našoj moći!
O zavejanim turistima iz Srbije obavešteno je i Ministarstvo inostranih poslova:
- Od momenta kada smo saznali da je u Mađarskoj zavejana grupa naših građana, preduzeli smo sve uobičajene mere u takvim situacijama.
Pomoćnik ministra za konzularne poslove gospodin Šani Dermaku, kontaktirao je ambasadu Srbije i dao precizne instrukcije konzulu Milanu Vukosavljeviću, o svim koracima koje treba preduzeti.
Ambasada Srbije u Budimpešti je kontaktirala nadležne organe u Mađarskoj i pokušava da stupi u kontakt sa našim građanima. Za sada smo preduzeli sve što je bilo u našoj moći, kontinuirano ćemo biti u komunikaciji sa ambasadom u Mađarskoj i tokom dana - kažu u ministarstvu spoljnih poslova za Blic.

Prema njegovim rečima, većina autobusa vozi na liniji Beč-Beograd.

On kaže da su zavejani već 13 sati i da im još uvek niko od Mađara nije pritekao u pomoć. Taj putnik je rekao i da pada veliki sneg, sa smetovima i vetrom, da je veoma hladno i da je prva najbliža pumpa udaljena 4 kilometra. Niko od putnika, kako kaže, ne može da izađe napolje jer je veoma hladno.

Zavejani atletičari!
Grad Novi Sad uspostavio je kontakt sa roditeljima dece Atletskog kluba Vojvodina, koja su u autobusu na putu za Dortmund zavejana u Mađarskoj
u blizini Đera, i obavestili ih da su preduzete sve mere kako bi se ta situacija što pre prevazišla. Prema poslednjim informacijama, dobijenim od Republičkog štaba, dva mini busa krenula su iz Srbije i stigla do
Budimpešte, ali je put ka Đeru i dalje neprohodan i čeka se da mađarske zimske službe obezbede prohodnost.
Kako smo saznali, deca imaju dovoljno vode i grejanja, pratićemo situaciju, bićemo u kontaktu sa nadležnim službama i roditeljima sve dok problem ne bude rešen, rekla je savetnica gradonačelnika Novog Sada Nada Kobac.

Nakon intervencije Ambasade Srbije u Budimpešti, mađarske vlasti poslale su helikopter za evakuaciju bebe iz zavejanog autobusa, rekao konzul Ambasade Srbije Milan Vukosavljević, prenosi Press.
Ambasada Srbije u Mađarskoj u stalnom je kontaktu sa mađarskim službama i za potrebe informisanja građana otvorila je liniju +3613229838.

Poslednji komentari
  • stevan Vreme: 15.03.2013 09:26h

    ne mogu da verujem da ne ciste sneg jer je e radni dan, pa to nema nigde jedinu kod ovakvih mozgova.strasno da strasnije ne moze biti, gde im europejska poslovnost,odgovornost savest svest itd aod svega humaniternost

  • jerzsa Vreme: 15.03.2013 10:34h

    Da Stevane, tako je sigurno ako ti kazes. Priseti se bre sta je bilo ovde u tvojoj srbiji nedavno kada ni blizu nije bilo tako nevreme kao sto je sada tamo. A ako znas da citas, a i razumes sta je napisano i sta si procitao shvatio bi da pise da se putevi ciste i da se ekipe trude da sto pre dodju do zavejanih kolona,( inace nije ovo jedina takva kolona u zemlji) ali to nije lako kada duva jak vetar i nosi sneg, pravi nanose cim ociste na jednom mesto smetovi se ponovo stvore. Samo je usput navedeno, a vezano za ostale delatnosti, da je danas u toj zemlji praznik. A srpska posla su odmah napadati druge, kao svi su losi, samo srbi su najbolji. Ovakvo vreme se vec najavljivalo unazad par dana, pa zasto su ljudi uopste krenuli na put, zasto nisu znali ostati tamo gde jesu, pa sacekali da prodje ovo nevreme.

  • Sneg Vreme: 15.03.2013 15:52h

    @ Stevan,nisi u pravu pogledaj slike na autoputu Beograd-Zagreb,Od Beograda do Hrvatske granice sneg nije ociscen,a u Hrvatskoj sbeg ociscen nema na na autoputu.Isto tako pogledaj na putu do Novog Sada nije ciscen sneg.Inace kad je nevreme i oluje i smetovi sneg se ne cisti vec se pocinje da cisti kad umanji nevreme..Ne okrivljuj druge vec ocisti svoj vrt prvi ne gledaj kod komsije.

  • Hanni Vreme: 15.03.2013 16:25h

    Da ali mi nismo u EU,,, a Madjarska jeste ,nikad nisu imali nikakve puteve a da naplate kaznu su svuda i ma svakom puticu ,,,zasto se to ne desava u Austriji ,jadan narod a mozda ima i dece .....nebitno da li je praznik ili ne mora se biti na oprezu ,i nigde se ne vidi da se ciste putevi,,,

  • gledalac Vreme: 15.03.2013 16:56h

    Kakva bruka iznenadijo ih sneg pod hitno Mrkonjic da podnese ostavku jer je kriv zato sto nije ociscen sneg u Madjarskoj i zato sto su nasi putnici zavejani.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP