Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BESPILOTNE LETELICE KRSTARE I FRANCUSKIM NEBOM

Dronovi napadaju nuklearke?!

Autor: Ekipa Alo! | 10.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Francusku nuklearku „Bužej“ ponovo je nadletala nepoznata letelica, što je već 19. put otkada je to počelo 19. oktobra, zvanično je saopšteno na internet prezentaciji ove elektrane.

Osim Srbima,  dronovi zagorčavaju  život i Francuzima

Osim Srbima, dronovi zagorčavaju život i Francuzima | Foto: Profimedia

Osoblje koje prati rad elektrane u četvrtak je otkrilo ilegalno prisustvo letelice nalik dronu, a misteriozna letelica tog dana centralu je nadletela četiri puta.
Ti letovi su podstakli debatu o bezbednosti nuklearki, ali nema pomaka ka razjašnjenju misterije preleta letelica, verovatno dronova - malih električnih helikoptera na daljinsko upravljanje, nad nuklearnim elektranama Francuske, koja ima drugi po veličini potencijal u svetu za proizvodnju struje u nuklearnim elektranama - 58 reaktora u 19 centrala.


Međunarodna organizacija za zaštitu prirode „Grinpis“, koja je od početka negirala svoju povezanost s tim letovima, u saopštenju je izrazila zabrinutost zbog “nemogućnosti državnih službi da spreče prelete koji predstavljaju stvarnu pretnju, posebno nad bazenima u kojima je uskladišteno potrošeno nuklearno gorivo”.

Na meti:  Nuklearka  „Bužej“

Na meti: Nuklearka „Bužej“ | Foto: Profimedia

 
Nekih dana, a tako je bilo i 31. oktobra, misterioznih letova je istovremeno bilo na pet mesta, što daje osnova za tvrdnju da je to koordinisana akcija pojedinaca čiji su identitet i motivi zagonetni. U Francuskoj su zakonom zabranjeni letovi u prečniku od pet kilometara od nuklearnih elektrana i na manje od 1.000 metara visine oko njih. Vlada ponavlja da preleti dronova “ne predstavljaju nikakvu opasnost” i da su centrale “izgrađene tako da izdrže i zemljotrese, a čak i pad aviona”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP