Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SAN SVAKOG PRAVOG STONDERA

Država ga već 31
godinu snabdeva marihuanom!

Autor: Ekipa Alo! | 19.03.2013 - 21:21:00h | Komentara: 1

Irvin Rozenfeld popušio je 115.000 džointa u poslednjih 31 godinu, a "diler" mu je Vlada SAD koja mu šalje 300 cigareta kanabisa svakih 25 dana.

Irvine Rosenfeld

Irvin Rozenfeld | Foto: Screenshot "Youtube"

Rozenfeld, 60-godišnji broker sa Floride, boluje od retkog oblika raka kostiju i 1982. godine kada je počeo da dobija marihuanu od države bio je među prvim pacijenta kojima je vlada pomagala u okviru programa "Istraživanja Novih lekova" koji je od 1970 do 1992. godine pomagao pacijentima obolelim od glaukoma i raka.
Rozenfeld je jedan od četiri preostala pacijenta koji još uvek dobijaju kanabis u okviru tog programa. On je ujedno i pacijent sa najdužim “stažom”. Iako Vlada SAD sada ne odobrava korišćenje marihuane u medicinske svrhe, njemu pravo stečeno po ovom programu nije ukinuto.
Njegovo iskustvo sa marihuanom ga je navelo da postane jedan od najglasnijih zagovornika upotrebe te biljke u medicinske svrhe. Rozenfeld kaže da mu kanabis olakšava bolove u mišićima, zaustavlja zapaljenja, ali i da onemogućava rast novih tumora na kostima.
Pozitivne strane marihuane Rozenfeld je otkrio tokom studentskih dana kada ju je prvi put i probao. A pošto nije hteo ilegalno da nabavlja drogu, pet godina uzastopno je podnosio zahtev Državnom odboru za lekove da mu dozvoli upotrebu marihuane koju uzgaja država.
Sada dobija drogu od države koja je do skoro negirala efikasnost marihuane, pa čak i kažnjavala neke države koje su legalizovale kanabis kao medicinsko sredstvo. Međutim, Rozenfeld kaže da je on živi primer da medicinska marihuana stvarno deluje.

Do sada je svedočio pri donošenju nekoliko zakona u 18 američkih država koje su legalizovale marihuanu, i već 30 godina se bori sa saveznom vladom da mu dozvoli da nastavi sa korišćenjem te droge.
Ali Rozenfeld kaže da marihuana nema isti efekat na njega kakav ima na rekreativne korisnike. On kaže da ona kod njega ne izaziva euforiju, već mu samo pomaže da vodi normalan život, bez bola.
Rozenfeld je oženjen već 36 godina, radi svaki dan i volontira kao učitelj jedrenja za decu ometenu u razvoju.
Svoju borbu sa bolešću ali i sa državom opisao je u knjizi "Moj lek: kako sam ubedio Vladu Sjedinjenih Država da me snabdeva marihuanom i pomogao osnivanju nacionalnog pokreta".

Poslednji komentari
  • ZV Vreme: 20.03.2013 09:42h

    Srecnik

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP