Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

STRAVA I UŽAS

Državljanin Bosne razneo se u Iraku! (VIDEO)

Autor: Tanjug | 12.08.2014 - 12:50:00h | Komentara: 0

Stručnjak za borbu protiv terorizma, Dževad Galijašević, tvrdi da lica koja idu na ratišta u Siriju, Irak i druge države, predstavljaju bezbednosnu pretnju za BiH

Emrah Fojnica

Emrah Fojnica

Državljanin BiH, Emrah Fojnica (23), optužen za učestvovanje u napadu na američku ambasadu u Sarajevu 2011. godine, poginuo je u Iraku najverovatnije počinivši samoubilački napad, dok stručnjaci procenjuju da je moguće da se u budućnosti takvi napadi dogode i u BiH.
Fojnica je poginuo u petak u Iraku, objavio je internet portal Vijesti Ummeta, blizak radikalnim islamskim grupama u BiH i na Balkanu, ne navodeći gde se to dogodilo.
Navedeno je samo da je, po dostupnim informacijama, Fojnica otišao u Irak “da izvede šehidsku operaciju i poginuo s prslukom na sebi” čime sugerišu da je, najverovatnije, počinio samoubilački napad s eksplozivnim pojasom.
Kako prenosi portal Index.hr, taj radikalni islamski sajt je objavio i da je Fojničin otac, kada su ga obavestili da je on stradao u Iraku, pozdravio tu “mučeničku” smrt.
Emrah Fojnica je poznatiji javnosti po tome što je bio optužen zajedno s Mevlidom Jašarevićem za napad na Američku ambasadu u Sarajevu 2011. godine.
Banjalučke “Nezavisne novine” objavile su da niko ne može precizno da saopšti koliko se BiH državljana trenutno bori u Iraku, Siriji i na drugim stranim ratištima, ali se zna da će oni koji se vrate predstavljati opasnost za BiH.
Naime, kako tvrde bezbednosni stručnjaci, čak postoji mogućnost da će u BiH, kao što to mnogi čine na ratištima, pokušati da izvedu samoubilačke napade.
- Bezbednosne strukture BiH što više treba da se preusmere na one koji te ljude regrutuju i ispiraju im mozak, govore im da je poželjno da žrtvuju svoj život i bore se u tuđim ratovima – kaže novinar Esad Hećimović, autor knjige “Garibi – Mudžahedini u BiH 1992 – 1999″, koji je doživljavao pretnje od Fojnice.


- Od povratnika sa ratišta možemo očekivati spremnost i na samoubilačke napade i takvu opasnost treba shvatiti ozbiljno – smatra Hećimović.
Njihova meta u BiH bila bi, kako je naglasio, predstavništva onih zemalja za koje smatraju da su neprijateljske prema islamu, ali i pripadnici drugih naroda i vera, kao i Bošnjaci koji ne prihvataju njihove ideje.
Da ovakva opasnost postoji, smatra i Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma, koji takođe tvrdi da lica koja idu na ratišta u Siriju, Irak i druge države, predstavljaju bezbednosnu pretnju za BiH.
- Procene govore da više od 300 džihadista iz BiH ratuje u verski motivisanom ratu, većinom u Siriji, dok ih je nešto manje u Iraku, Avganistanu… Njihov povratak u BiH nagoveštava nastavak rata u Siriji – smatra on i ocenjuje da to nije samo borba za ideološke ciljeve, već i za finansijere, novac i uticaj u islamskom svetu.
- Te suprostavljene grupe se vraćaju ovamo i samo je pitanje dana kada će nastaviti ratovanje na ulicama gradova BiH – tvrdi Galijašević.
Da tu opasnost ne treba potcenjivati, smatra i Mehmed Bradarić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH.
- Sigurno je da će ono zlo koje su tamo činili nastaviti. Oni se ne mogu odvojiti od toga – kazao je Bradarić, koji podseća da BiH ima određene zakonske mahanizme, koji predviđaju krivične kazne za takve ljude.
Iz Državne agencije za istrage i zaštitu, SIPA, podsećaju da je dopunama Krivičnog zakona BiH propisana odgovornost državljana BiH za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.
- Državna agencija za istrage i zaštitu, u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, kontinuirano prikuplja i proverava sve informacije o eventualnom pridruživanju BiH državljana stranoj vojnoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji – uveravaju iz SIPA.
“Nezavisne” pišu i da je SIPA nedavno proverila dvadesetak državljana BiH za koje postoje saznanja da su u poslednje dve godine putovali u Siriju i vratili se u BiH i da će protiv svih, najverovatnije, biti pokrenuta istraga.
Vlasti BiH nedavnim izmenama krivičnog zakona proglasile su odlazak na strana ratišta krivičnim delom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP