Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NIJE PIVO

Dvadeset najbitnijih
pronalazaka u istoriji hrane i pića

Autor: Ekipa ALO! | 15.09.2012 - 14:13:00h | Komentara: 0

Kraljevsko društvo, nacionalne akademije nauka Velike Britanije postavilo je pitanje: Koje su to najsmislenije inovacije u kulinarskoj istoriji? Šta je više značilo civilizacijskom razvoju kultivacije hrane: rerna? frižider? plug? viljuška?

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, ova naučna institucija skupila je grupu naučnika u kojoj je bilo čak i dobitnika Nobelove nagrade i zatražila od njih da skrate listu od 100 alatki koje su donele inovacije u kulinarstvu na samo 20.
Ta skraćena lista je onda bila predmet glasanja istih naučnika i par eksperata iz industrije hrane i pića, kako bi se na njoj rankirale alatke u odnosu na četiri kriterijuma: dostupnost, produktivnost, estetika, zdravlje.
Ovo su rankirani rezultati tih naučnih mozganja. Prema uglednom društvu nacionalne akademije nauka Velike Britanije ovo su najboljih 20 pronalazaka u hrani i piću, od početka vremena do danas.

Frižider


Naučnici su rankirali frižider na prvom mestu najbitnijih pronalazaka.
| Foto: Shutterstock

1. Zamrzavanje
Korišćenje leda da bi se snizila i tako sačuvala hrana i piće datira iz praistorijskog doba. Mašinsko hlađenje hrane je počelo da se koristi kao proces sredinom XVIII veka. Prvi kućni frižideri postali su dostupni početkom XX veka. Kroz svoju dugu istoriju, zamrzavanje i hlađenje je pružilo ljudima da sačuvaju hranu i njenu nutritivnu vrednost. Takođe je isti proces dozvolio i ključnu inovaciju u ljudskoj civilizaciji: hladno pivo.
2. Pasterizacija/sterilizacija
Koristi se sa prevenciju bakterijske kontaminacije u hrani, najviše kod mlečnih proizvoda.
3. Konzerviranje
Razvijeno je u IX veku i predstavlja metod čuvanja hrane njenom obradom i zaptivanjem u hermetički zatvorene posude. Konzerviranje pruža produženi rok trajanja namirnicama od jedne do pet godina.
4. Rerna
Najranije rerne pronađene su u centralnoj Evropi 29.000 godine pre nove ere i služile su za kuvanje mamuta. Njihove malo savremenije kolege, gasne rerne, razvijene su početkom IX veka i korišćene su pečenje zemički.
5. Irigacija
Veštačka primena vode na zemljište ili navodnjavanje. Koristi se kao najbitniji asistent u rastu agrikulturnih dobara i u ozelenjavanju zemljišta u suvim delovima. Najčešće se koristi u periodu kada nema padavina.
6. Vršalica/kombajn
Izmišljena je krajem XVIII veka i služi za mehaničko odvajanje zrna od ljuspice, peteljki i stabljike. Pre njene primene, ljudi na farmama odvajali su zrna ručno sa četkama.

7. Pečenje
Ovo je metoda koristi produženo dejstvo toplote da kuva hranu. Najčešće se izvodi u rerni, iznad žara ili na toplom kamenu.
8. Selektivni uzgoj
Ovaj proces je ukrštanje i uzgajanje biljaka i životinja zbog njihovih pojedinačnih osobina. Ovakav uzgoj dozvoljava ljudima da manipulišu prirodnom selekcijom među biljakama i životinjama koje konzumiraju kako bi proizveli hranu koje je genetski stabilna. Takođe ovo je razlog zato što je bik nazvan Bedžer-Bluf Fani Fredi do sada oplodio hiljade mlečnih krava u Americi.
9. Mlevenje
Ovaj proces koristi se za mlevenje zrnevlja ili drugih materijala u mlinu. Najzaslužniji je za postojanje brašna, koji je glavni sastojak hleba koji se smatra osnovnom namirnicom u mnogim kulturama. Mlevenje pšenice se praktikuje još od 6.000 godine pre nove ere i izvodilo se sitnjenem zrna o mlinski kamen, ovakav način se kosristio sve do kasnog 19. veka kada je izmišljen parni mlin.
10. Plug
Zemljoradnička alatka koja kultiviše zemljište i priprema ga za sadnju semena. Prvi oblici ovakve alatke, postoje od početka beleženja istorije i predstavljaju jedan od bitnih napredaka u poljoprivredi.

Točilica za pivo

Fermentacija je zaslužna za omiljeno piće mnogih | Foto: Rajko Ristić

11. Fermentacija
Pivo! Ili formalno, "konverzija ugljenohidrata u alkohol i ugljen dioksid ili organsku kiselinu uz pomoć kvasca, bakterija u anaerobnim uslovima" - što nas dovodi do produkata kao što su alkohol, vino, sirće, jogurt, hleb i sir. I najbitnije, pivo.
12. Ribarska mreža
Ove naprave se koriste još od kamenog doba a njihova upotreba danas je glavni način hvatanja organizama koji žive u vodi.
13. Plodored
Praksa gajenja serija useva koji nisu slični na istom prostoru u uzastopnim sezonama.
14. Lonac
Kontejner za hranu je izum revolucionarne jednostavnosti koja je omogućila tako revolucionarno jednostavnu radnju kakva je kuvanje vode. Što nas je kasnije dovelo da inovacija kao što su čaj, pasta, pasulj sa rebarcima.
15. Nož
Parče metala ili neke legure čijim brušenjem jedne strane čovek život postaje mnogo jednostavniji.
16. Pribor za jelo
Da vam ruke uvek budu čiste.
17. Pluta
Proizvodnja pampura od ovog materijala dozvoljava proizvodnju i skladištenje vina i piva. Plutina elastičnost i nepropustljivost čini je idealnom za materijal za zatvaranja flaša.

Devojka pije pivo

I opet pivo | Foto: Rajko Ristić

18. Bure
Ista stvar: vino i pivo. Burad se koriste i za sklasištenje i drugih stvari kao što su ulje, voda, da ne ispadne da je ova lista napravljena samo zbog cirke.
19. Mikrotalasna rerna
Kuhinjska sprava koja greje hranu pomoću dielektrično toplotnog procesa u kom radijacija zagreva polarizovane molekule u hrani.
20. Prženje
Spremanje hrane u ulju ili bilo kom drugom obliku masti poteklo je iz starog Egipta. Civilizacija će uskoro iskombinovati prženje sa ostalih 19 inovacija sa ove liste što će dovesti do produkta koji če najverovatnije, nekako, voditi do njenog kraja i duboko prženog piva.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP