Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OSTVARILI SVOJ SAN

Dvadeset stanovnika BiH poseduje avion!

Autor: Tanjug | 06.09.2013 - 12:09:00h | Komentara: 0

U Bosni i Hercegovini je registrovano ukupno 77 letilica, od kojih je 20 aviona i jedan helikopter u privatnom vlasništvu, pokazuju podaci Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Stani da siđem!

Očigledno je, pišu "Nezavisne novine", da se povećava broj gradjana koji su ostvarili svoj san, jer ih je prošle godine tek 13 imalo sopstveni vazduhoplov.

Iako se na pomisao da neko ima avion stiče utisak da je reč o stotinama hiljada ili milionima evra koji su u tu svrhu potrošeni, u većini slučajeva je zapravo reč o manjim letilicama sa tek nekoliko sedišta, kojima se cena kreće od 50.000 konvertibilnih maraka (oko 25.000 evra) pa naviše.

Ko su vlasnici privatnih aviona banjalučki dnevnik nije uspeo da sazna, ali se zna da je većina ostalih letilica u vlasništvu bosansko-hercegovačkih aeroklubova i preduzeća.

Kada su u pitanju vazduhoplovi u vlasništvu gradjana, kažu u banjalučkom aeroklubu "Sveti Ilija", oni su uglavnom stariji, pa samim tim nisu ni preterano skupi.

Budućim potencijalnim vlasnicima letilica jedina prepreka bi mogla da bude "dubina novčanika".

"Put do vlasništva nad avionom jednostavan je za one koji imaju novca. Odete u inostranstvo, ili vazduhoplov kupite putem interneta. Potom se naprave odredjeni pregledi ovde i stekne se dozvola za letenje. To je sve", objašnjavaju stručnjaci.

Procedura, dakle, nije složena, ali svaka medalja ima dve strane, pa će one zainteresovane za ličnu letilicu i te kako koštati obuka, odnosno dozvola za letenje, koja kosta oko 20.000 maraka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP