Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

EGIPAT NA IVICI GRAĐANSKOG RATA

Džamije prepune mrtvih!

Autor: Ekipa Alo! | 16.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Prebrojavanje žrtava! Dan posle najžešćeg nasilja od svrgavanja režima Hosnija Mubaraka u Egiptu se prebrojavaju mrtvi i ranjeni, a zemlja je na ivici građanskog rata.

Žena moli  policajce da  prekinu sa  nasiljem

Žena moli policajce da prekinu sa nasiljem | Foto: AP

Samo u kairsku džamiju El Iman, koja je delimično spaljena, dopremljeno je 250 tela poginulih. Uglavnom se radi o pripadnicima Muslimanske braće, koje je vojska proterala sa jednog od dva kampa demonstranata u prestonici Egipta.

U džamiju El Iman  prebačeno je  250 mrtvih

U džamiju El Iman prebačeno je 250 mrtvih | Foto: AP

Predsednik Morsi još 30 dana u pritvoru!


Sud je produžio pritvor svrgnutom predsedniku Mohamedu Morsiju za još 30 dana! Morsija, islamističkog predsednika, vojska je svrgnula s vlasti 3. jula. On se sada nalazi na nepoznatoj lokaciji pod optužbom za ubistvo i špijuniranje. Morsi je prvi demokratski izabran predsednik u Egiptu od rušenja režima Hosnija Mubaraka.

Prema zvaničnim podacima, u obračunu snaga bezbednosti i demonstranata poginulo je 525 osoba. Među žrtvama je i oko 50 policajaca. Muslimanska braća tvrde da je ubijeno preko 2.000 ljudi. Vojska je uvela vanredno stanje i policijski čas, koji je na snazi od 19 sati uveče do šest sati ujutru.

Portparol Ministarstva zdravlja Haled el Hatib izjavio je da je u sukobima povređeno 3.717 ljudi. On je naveo da su 202 osobe poginule u glavnom kampu Raba al Adavija, gde su nedeljama bile smeštene pristalice Morsija.

Juče ujutru u Kairu je bilo mirno, a za uveče je bio zakazan protestni marš Muslimanske braće. Vojska i policija su rasporedile dodatne snage na ulazima u Kairo i Gizu, a zbog sukoba su zatvorene banke i berza. U Aleksandriji se juče okupilo nekoliko hiljada demonstranata, koji su upali u jednu vladinu zgradu i zapalili je.

Demonstranti bacaju  policijski džip sa mosta

Demonstranti bacaju policijski džip sa mosta | Foto: AP


Međunarodna zajednica je apelovala na vojne vlasti da se uzdrže od daljih sukoba i uspostave mir. Nekoliko zemalja je pozvalo egipatske ambasadore na konsultacije.

Policajci izvlače ranjene kolege

Policajci izvlače ranjene kolege

Naši turisti bezbedni, ne putujte u Egipat!


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da su srpski turisti u Egiptu za sada dobro i bezbedno i ponovo pozvalo građane da ne putuju u Egipat na letovanje.
“S obzirom na to da je rasplet situacije neizvestan, ostajemo pri tome da građani Srbije ne bi trebalo da putuju u Egipat na letovanje. Za sada su građani Srbije dobro, bezbedni i niko od njih se nije obraćao srpskoj ambasadi sa zahtevom za bilo kakvu vrstu vanredne pomoći zbog novonastale situacije u Egiptu”, navelo je ministarstvo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP