Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAORUŽANI DO ZUBA:

Džihadisti Islamske države ubijaju ljude raketama JNA!

Autor: E.A. | 09.09.2014 - 15:23:00h | Komentara: 0

Teroristi Islamske države (IS) naoružani su oružjem uglavnom američke proizvodnje. Ipak, među njihovim naoružanjem ima i moćnih jugoslovenskih ručnih bacača granata „M79“, pokazalo je istraživanje britanske kompanije „Konflikt armament riserč“.

Džihadisti streljaju zarobljene Sirijce

Foto: Profimedia

Ekstremisti su se često na društvenim mrežama hvalili skupim oružjem koje su zaplenili od vojske u Iraku. Među trofejima imaju čak i američka višenamenska vozila, tešku artiljeriju i haubice, kao i ručno oružje, koje su oduzimali vojnicima, prenosi Telegraf.
Da bi ustanovili koje oružje koristi IS, stručnjak britanske kompanije „Konflikt armament riserč“ Dejmijen Spliters i njegov kolega u julu su posetili Siriju. Oni su otkrili da je od 17 komada oružja šest američke proizvodnje. Od tih šest, pet je verovatno iz zaliha koje je IS zaplenio u Iraku i koje su SAD isporučile iračkoj vojsci u okviru više milijardi vrednog programa za naoružavanje i obuku iračke vojske.
Tim Dejmijena Splitersa došao je do važnog saznanja – Islamska država poseduje i moćne protivtenkovske rakete proizvedene u bivšoj Jugoslaviji. Kako saznaju, rakete je sirijskim pobunjenicima 2013. isporučivala Saudijska Arabija, jedan od glavnih pristalica pobune i američki saveznik.
Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za Kurir da su teroristi mogli na razne načine da se dokopaju jugoslovenskog oružja, ali da Srbija sigurno ne prodaje oružje terorističkim grupama.
- Bivše zemlje SFRJ prodale su svetu naoružanje u vrednosti od 2,5 milijardi dolara, to oružje je u raznim armijama i do njega se može doći. Srbija ima veoma čvrste zakone kad je u pitanju izvoz oružja. Za izvoz jednog metka potrebna je dokumentacija – dozvola Ministarstva pravde, Ministarstva spoljnih poslova i odobrenje BIA – kaže Lazanski. On dodaje da je ranije Srbija prodavala oružje Iraku i Libiji i da smo za to imali dozvolu EU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP