Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TINEJDŽERKE DAJU U BELO ROBLJE

Džihadisti prodaju žene za kutiju cigareta!

Autor: Tanjug | 09.06.2015 - 00:05:00h | Komentara: 0

Borci Islamske države u Iraku i Siriji prodaju otete tinejdžerke na pijaci belog roblja "ponekad tek za jednu kutiju cigareta", izjavila je danas specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za pitanje seksualnog nasilja Zainab Bangura.

Ne zna se šta Islamisti nameravaju da urade nakon isteka ultimatuma

Islamisti prodaju žene na pijaci belog roblja | Foto: Profimedia

Ona je tokom aprila posetila Irak i Siriju i od tada radi na akcionom planu za rešenje problema strašnog seksualnog nasilja koji sprovode džihadisti IS, prenela je agencija AFP.

- To je rat koji se vodi preko tela žena, rekla je Bangura, koja je do podataka o seksualnom nasilju došla razgovarajući sa ženama i devojkama koje su pobegle iz zarobljeništva sa područja pod kontrolom IS, sa lokalnim verskim i političkim liderima i prilikom posete izbeglicama u Turskoj, Libanu i Jordanu.

Džihadisti organizuju pijace sa robljem, na kojima trguju devojkama otetim tokom novih ofanziva, ali zasad nema podataka o tome koliko ima devojaka i žena koje džihadisti drže u zarobljeništvu.

- Oni kidnapuju i otimaju žeme kad zauzmu neko područje, kako bi imali - ne želim to da nazovem svežim zalihama - ali tako dobijaju nove devojke, istakla je Bangura.

Džihadisti devojke ponekad prodaju "za samo jednu kutiju cigareta", a ponekad za više stotina ili hiljadu dolara, rekla je izaslanica UN i opisala strašno iskustvo nekoliko otetih tinejdžerki, od koje su mnoge pripadnice manjinske zajednice Jazida, koji su meta napada džihadista.

- Neke od njih su otete, zaključane u jednu sobu, a ponekad ih naguraju više od sto u jednu manju kuću, a zatim ih skidaju do gole kože i kupaju, rekla je Bangura i dodala da su devojke zatim prisiljene da stoje pred grupom muškaraca koji procenjuju "koliko one vrede".

Otmica devojaka je postala ključni deo strategije IS za regrutovanje stranih boraca, koji tokom poslednjih 18 meseci u rekordnim brojevima putuju u Irak i Siriju da bi se borili na strani džihadista.

- Oni tako privlače mlade muškarce, tako što im govore da ih u IS čekaju žene, device koje mogu da ožene. Strani borci čine okosnicu oružanih grupa džihadista, rekla je Bangura.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP