Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PANIKA U VELIKOJ JABUCI

Ebola stigla u Njujork!

Autor: Ekipa Alo! | 25.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Milioni su ugroženi! Dr Krejg Spenser (33), njujorški lekar koji je lečio pacijente od ebole u zapadnoj Africi, prva je osoba inficirana virusom ebole u najvećem američkom gradu.

Ako se ebola proširi po megalopolisu,  biće na  hiljade  žrtava

Ako se ebola proširi po megalopolisu, biće na hiljade žrtava | Foto: Profimedia

On se iz Liberije vratio još 17. oktobra, a tek 23. se prijavio u bolnicu, gde je potvrđeno da ima smrtonosni virus. U međuvremenu se više puta vozio podzemnom železnicom, taksijem, išao u restorane i u kuglanu. Njegova devojka Morgan Dikson i još dvoje prijatelja su odmah stavljeni u karantin, a nadležni se nadaju da se opaki virus koji je u zapadnoj Africi do sada usmrtio skoro 5.000 ljudi neće proširiti po Velikoj jabuci.


„Njujorčani nemaju razloga za paniku. To što se neko vozio u metrou sa osobom zaraženom ebolom ili je živeo u blizini nje ne znači samo po sebi da mu preti rizik od ovog virusa“, izjavio je graonačelnik Bil de Blasio na vanrednoj konferenciji za novinare.

Radio je za organizaciju  „Lekari bez granica“ u  Liberiji: Dr Krejg Spenser

Radio je za organizaciju „Lekari bez granica“ u Liberiji: Dr Krejg Spenser


Spenser je radio za humanitarnu organizaciju „Lekari bez granica“ u Africi. Prvi simptomi ebole kod njega su se pojavili u četvrtak ujutru i tim sa zaštitnom opremom ga je odmah prebacio iz stana na Menhetnu na odellenje za izolaciju u bolnici „Belvi“. To je deveti slučaj obolevanja od ebole u SAD i prvi u Njujorku. Virus se prenosi direktnim kontaktom putem telesnih tečnosti zaražene osobe i ne prenosi se vazduhom.

Prvi slučaj ebole zabeležen je juče u Maliju. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bi na stotine hiljada doza eksperimentalne vakcine protiv ebole trebalo da bude spremno za upotrebu do polovine 2015.

EU izdvaja milijardu evra!


Evropska unija (EU) će povećati finansijsku podršku za borbu protiv ebole u zapadnoj Africi na jednu milijardu evra, izjavio je u Briselu predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej. Evropski lideri imenovali su komesara za humanitarna pitanja Kristosa Stilijanidesa za evropskog koordinatora u borbi protiv ebole.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP