Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BOLEST SE ŠIRI BRŽE OD OČEKIVANOG

Ebola van kontrole!

Autor: Ekipa Alo! | 04.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ebola se, izgleda, otrgla kontroli! Smrtonosna bolest koja je zahvatila deo afričkog kontinenta širi se brže od očekivanog, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Velika Britanija očekuje dolazak virusa, a i u SAD se preduzimaju sve moguće mere da se spreči ulazak i širenje bolesti. Za ebolu trenutno ne postoje vakcine i lekovi.

bolest se širi brže od očekivanog

Bolest se širi brže od očekivanog | Foto: Profimedia

U Konakriju, prestonici Sijera Leonea, jedne od država koje su najviše zahvaćene ebolom, održan je hitan sastanak ne bi li se stalo na put ovoj bolesti koja preti da preraste u pandemiju! Margaret Čen, jedna od direktorki SZO, kaže da se situacija pogoršava, a da posledice mogu da budu katastrofalne.

SZO je uložila 100 miliona dolara da se u ugrožene zemlje dopremi medicinska oprema i stručno osoblje. „Lekari bez granica“ apelovali su na SZO da odmah pokrene akciju. Ova grupa u ugroženom području ima 550 lekara, ali to nije ni blizu potrebne brojke. Najveći problem predstavlja to što mnogi zaraženi pacijenti odbijaju da odu u karantin, pa šire virus na članove svojih porodica i okolinu.

Procenat smrtnosti trenutno iznosi čak 90 odsto, a scene s ljudima koji umiru krvareći iz očiju, usta i ušiju toliko su dramatične da članovi njihovih porodica ne dozvoljavaju nikome da im uđe u kuće, pa se u Sijera Leoneu sprema pohod od vrata do vrata, ne bi li se utvrdilo koliko uopšte ima mrtvih i zaraženih, kao i koliko je još ljudi bilo izloženo virusu. Zvanično, zaraženo je oko 1.300 ljudi, ali se strahuje da bi brojka mogla da bude mnogo veća.

Doktor Kent Bretli

Doktor Kent Bretli | Foto: Profimedia

 
Američki lekar Kent Brentli (33), koji je pre sedam dana oboleo od ebole u Liberiji, gde je lečio pacijente, juče je specijalnim avionom vraćen u SAD. To je prvi put da se na američkom tlu nalazi osoba obolela od te bolesti. Druga obolela osoba, medicinska sestra Nensi Vrajtbol, stići će danas u SAD.
Da stvari zaista mogu da izmaknu kontroli, dokazuje i to što se oglasio američki predsednik Barak Obama, koji je izjavio da SAD veoma ozbiljno razmatraju rizik od ebole i preduzimaju adekvatne mere. Situacija je na nivou panike u Velikoj Britaniji, gde su sve državne službe u stanju pripravnosti.
Ali bes javnosti izazvala je priča u „Dejli mejlu“, koji je došao do fotografija navodno jedinog karantina za obolele i zaražene, koji se sastoji od samo dva kreveta. Britancima paniku stvara i to što iz zapadnoafričkih zemalja svake sedmice na njihove aerodrome sleti više od 10.000 putnika. Ne bi li se saznalo da li je neko od njih bolestan, na terminalima su postavljene posebne kamere koje mere telesnu temperaturu. Ukoliko neko bude sumnjiv, odmah biva sproveden u karantin.

Kako ebola ubija

Da biste bili zaraženi, morate da stupite u kontakt sa osobom ili životinjom koji nose virus, koji mora da se unese u telo putem telesnih tečnosti. Virus se umnožava i kači na ćelije u crvenim krvnim zrncima. Krv se razvodnjava i počinju krvarenja, a javljaju se i simptomi hemoragične groznice. Početni simptomi slični su gripu, a kasnije se javljaju dijareja, povraćanje i pad krvnog pritiska. U ekstremnim slučajevima dolazi do krvarenja, a oboleli umiru zbog otkazivanja nekoliko organa i šoka zbog krvarenja.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP