Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VELIKI PEH

Eksplodirala raketa američkog Spejsikasa na probnom letu

Autor: beta.co.rs | 23.08.2014 - 09:50:00h | Komentara: 0

Raketa privatne američke kompanije Spejsiks (SpaceX) eksplodirala je tokom probnog leta sa lokacije u Teksas, saopštila je kompanija koja pokušava da proizvede letilicu koja može da se vrati na Zemlju i da se više puta koristi.

"Tokom leta, primećena je jedna anomalija na letilici i automatski se aktivirao sistem za samouništenje i okončao misiju", naveo je portparol kompanije Džon Tejlor.

Radilo se o verziji rakete Falkon 9 sa tri motora koji je u fazi ispitivanja, i treba da nasledi prototip Spejsiks Grashoper (Grašhopper).

Tejlor je rekao da je tokom celog probnog leta i tokom samouništenja letilice ona ostala na svojoj određenoj putanji, i da niko nije povređen niti je bio ugrožen.

Tejlor nije naveo o kakvoj nepravilnosti se radi samo je rekao da je
projektima istraživanja i razvoja, uočavanje anomalija tokom testiranja ciljl programa, i da je današnja proba bila posebno kompleksna.

Spejsiks je jedna od četiri kompanije koje je odabrala američka svemirska agencija NASA da proizvede letilicu koja će moći da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice u okviru programa privatno-javnog partnerstva. Ostale tri kompanije su Boing (Boeing), Sjera Nevada (Sierra Nevada) i Blu Oridžin (Blue Origin).

Spejsiks je takođe zaključio ugovor od 1,6 milijardi dolara sa američkom Nasom da obavi ukupno 12 misija prevoženja zaliha do Međunarodne svemirske stanice, od kojih je tri leta već uspešno
izvedeno.


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP