Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DRUGI DAN TERORISTIČKOG NAPADA

Eksplozije i pucnji u tržnom centru u Najrobiju!

Autor: Ekipa Alo! | 23.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

U tržnom centru Vestgejt u Najrobiju, u koji su u subotu upali ekstremisti, odjekuju snažne detonacije i pucnji, a crni dim izdiže se iznad zgrade, javila je danas agencija Frans pres.

Horor: Među žrtvama  i majke sa decom

Horor: Među žrtvama i majke sa decom | Foto: Reuters

Izveštač AFP-a je rekao da su se čule "najmanje tri eksplozije" i "žestoka pucnjava", posle čega su pripadnici snaga bezbednosti novinarima i spasiocima u okolini tržnog centra rekli da stanu u zaklon.

Somalska teroristička organizacija El Šabab, koja je preuzela odgovornost za napad, zapretila je danas da će ubiti nepoznat broj talaca.

“Muslimani mogu da odu. Ali samo ako znaju kako se zove prorokova majka i ako izgovore molitvu”, rekli su teroristi iz grupe Al Šabab zaprepaštenim posetiocima tržnog centra u Najrobiju pre nego što su u subotu počeli masakr u kojem je do sada poginulo 69 osoba, a ranjeno više od 200!

Teroristi su upali u tržni centar “Vestgejt” i počeli da bacaju granate i pucaju po posetiocima. Svedoci su izjavili su da su napadači pre toga rekli da muslimani mogu da napuste objekat, ali samo ako izgovore molitvu i kažu kako se zove prorokova majka. Odgovor, koji je garantovao život, bio je - Amina. U suprotnom, na licu mesta bi usledio metak!
Čarls Karani (41), koji je uspeo da pobegne, izjavio je da je u tržnom mestu bila prava klanica.


- Svuda je bila krv! Video sam dve starije žene krvavih nogu. Uspeo sam da pobegnem sa ćerkama i sklonim se ispod jednog automobila. Tada je jedna ćerka videla da se do nas dokotrljala granata. Srećom, osigurač nije bio izvučen - izjavio je Karani. Teroristi su tokom napada tvitovali o svojim ciljevima, optužujući Keniju i Zapad za mešanje u unutrašnje poslove njihove zemlje, Somalije.

Kenijcima  u pomoć priskočili  Izraelci

Kenijcima u pomoć priskočili Izraelci | Foto: Reuters

U međuvremenu, kenijska vojska je uz podršku policije pokušavala da prodre do talaca, čiji se broj procenjuje na najmanje 30, mahom zapadnjaka. U dodatnim borbama poginulo je nekoliko desetina ljudi, među kojima i nepoznat broj dece.

Od početka napada u subotu poginulo je najmanje 68 ljudi, a više od 175 je povređeno. Vojska je opkolila područje.

Odgovornost za krvoproliće preuzeo je još u subotu Al Šabab, koji se povezuje s Al-Kaidom, i koji ima svoju bazu u Somaliji. Rekli su kako neće pregovarati s kenijskim vlastima.

Teroristi su na tviteru napisali kako su svi muslimani 'ispraćeni' iz trgovačkog centra' pre napada. Navodno su trojica napadača iz SAD-a, dvojica iz Somalije te po jedan iz Kanade, Kenije, Finske i Velike Britanije. FBI istražuje podatak da su Amerikanci uključeni u napad, piše CNN.

Podsetimo, između deset i 15 napadača upalo je u trgovački centar Vestgejt i otvorilo vatru na ljude.

Do sada je iz tržnog centra izbavljeno više od 1.000 ljudi.
Kenijskim snagama juče su se, kako je izjvio jedan neimenovani zvaničnik, pridružile i izraelske elitne snage koje su, kako prenose agencije, ušle u “Vestgejt” u pokušaju da izbave taoce. Tu vest su demantovali zvaničnici Izraela i Kenijetvrdnjom da su u pitanju „savetnici, a ne vojnici“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP