Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

MILIJARDE SU U PITANJU

"Epl" optužen za utaju poreza

Autor: Tanjug | 21.05.2013 - 16:27:00h | Komentara: 0

Komisija američkog Senata optužila je kompaniju Epl za kolosalnu utaju poreza od nekoliko milijardi dolara.

Apple

Nisu plaćali porez za profit ostvaren u inostranstvu: Apple | Foto: foter.com

Članovi komisije smatraju da Epl plaća besmisleno mali porez na profit koji ostvaruje u inostranstvu, preneo je francuski list Figaro.
Direktor Eplea Tim Kuk odgovoriće tokom dana na ove optužbe, na saslušanju pred stalnom istražnom komisijom Senata SAD-a.
Kompanija za sada odbija sve optužbe podsetivši da je ona otvorila 600.000 radnih mesta u SAD i platila šest milijardi dolara poreza američkom Ministarstvu finansija u 2012. godini.
Utaja poreza, prema navodima Komisije, vršena je zahvaljući razvijenoj mreži ofšor kompanija, a koja se sastoji od tri filijale, sa sedištem u Irskoj, koje nigde nisu prijavljene.
Jedna od filijala u Irskoj prijavila je prihod od 74 milijarde dolara u periodu od četiri godine, a nije platila skoro nikakav porez.
U 2011. godini ova filijala imala je prihod od 22 milijarde dolara, a platila je samo 10 miliona dolara poreza po stopi od 0,05 odsto.
- Želimo da ukažemo na Eple-ovu taktiku za utaju poreza da bi američke radničke porodice koje plaćaju poreze znale da zbog ovih rupa u zakonu njihov poreski teret postaje sve veći i da zato raste federalni deficit - izjavio je senator iz redova demokrata Karl Levin.
Epl, prema tvrđenju Levina, u inostranstvu tajno čuva u kešu 102 do 145 milijardi dolara na koje ne plaća ni cent poreza.
Levin je ocenio i da će se posledice osetiti širom Evrope kada se sazna da Irska ne primenjuje sopstveni poreski zakon i da sa Epleom ima dogovor o poreskoj stopi od dva odsto, umesto 12 odsto, koliki je porez u ovoj zemlji.
Ovo je za nekoliko meseci druga ozbiljna optužba na račun Eplea za utaju poreza, jer su početkom aprila engleski mediji izrazili sumnju da je Epl u ovoj zemlji zaradio 6 milijardi funti (oko 9,5 milijardni dolara) ali da je platio samo 10 miliona (oko 16 miliona dolara) za porez - što je daleko ispod standarda u Engleskoj.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP