Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TUŽBA

"Epl" popio tužbu
zbog fotografije!

Autor: Ž.A.A. | 13.10.2012 - 19:55:00h | Komentara: 0

Kada je informatički gigant "Epl" po prvi put predstavio svoj novi Retina displej na MekBuk Pro računaru u julu ove godine, iskoristio je dve fotografije kako bi naglasio novu i neverovatnu rezoluciju novog ekrana. Prva fotografija je krdo zebri koje trče kroz travu, koju je fotografisao Stivi Blum. A druga fotografija je krupan kadar oka našmikan u Zigi Stardast fazonu, koju je fotografisala Sabin Livald.

Apple Retina display

Sporna fotografija na novom Retina displeju | Foto: Apple

Jedini problem sa drugom fotografijom, prema rečina fotografa iz Švajcarske, koji je uhvatio ovaj kadar je što "Epl" nikada nije propisno licencirao istu za marketinško koriščenje za Retina MekBok Pro kampanju. Livaldova sada tuži kalifornijsku kompaniju zbog korišćenja te fotografije.


Prema njenim rečima, "Epl" je zatražio spornu fotografiju oka od njene agencije "Fektori Dountovn" u visokoj rezoluciji kako bi je koristili u nekomercijalne svrhe. "Epl" je čak naglasio toj foto agenciji da nema nameru da koristi spornu fotografiju u sklopu svoje marketinške kampanje za Retina displejeve, što je kasnije i uradio.
Prilikom ustupanja te fotografije u ugovoru je jasno naznačeno da se ona ne sme koristiti u marketinške svrhe već samo kao lejout fotografija.

Ovaj slučaj se trenutno nalazi u rukama Okružnog suda u Njujorku, koji će uskoro odlučivati o njemu. Livaldova želi naknadu štete i deo profita od prodaje računara sa novim displejom.
Sve ovo zvuči kao veliki nesporazum, ali još uvek nije poznato da li je "Epl" zaboravio da plati Švajcarkinji pravo na intelektualnu svojinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP