Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AKP IZGUBILA VEĆINU U PARLAMENTU

Erdogan mora u koaliciju

Autor: Agencije | 08.06.2015 - 09:12:00h | Komentara: 0

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pretrpela je u nedelju ozbiljan udarac na parlamentarnim izborima pošto je izgubila očekivanu apsolutnu većinu zbog čega neće moći sama da formira vladu niti da menja Ustav za jačanje predsedničkih funkcija.

Turska glasanje

Turska glasanje | Foto: Profimedia

Prema konačnim rezultatima, AKP je pobedio s 40,7 odsto glasova, odnosno 258 od 550 poslaničkih mesta, dok se Erdogan nadao da će dobiti 330 mesta.

Vladajuća stranka će prvi put od svoje vladavine 2002. godine, morati da formira koalicionu vladu.

Još jedan presedan na turskoj političkoj sceni je prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) koja je prešla cenzus od 10 odsto za ulazak u parlament i sa 13 odsto osvojenih glasova imaće 79 poslanika.

  - To je velika pobeda za one koji žele slobodu, demokratiju, mir. Izgubili su oni koji žele autoritarnost i arogantno sebe smatraju jedinim vladarima Turske - izjavio je harizmatični lider HDP-a Selahatin Demirtas koji je u ranijem sazivu parlamenta imao 29 mesta.


Ranije prognoze o tome ko ima realnu mogućnost da pređe cenzus od 10 odsto su se ostvarile, a to su upravo četiri stranke - vladajuća AKP, Narodna republikanska stranka levog centra, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta i prokurdska Narodna demokratska stranka.


Agencije navode da su izbori održani uglavnom u mirnoj i bezbednoj atmosferi, a Tas s prenosi da je u provinciji Sanliurfa u tuči povređeno 15 osoba, i da je koškanja bilo i u gradu Gaziantep.


AFP podseća da su izbori održani u senci nasilja, pošto su dve osobe ubijene a nekoliko desetina povređeno u petak u napadu na mitingu prokurdske Narodne demokratske stranke u gradu Dijarbakiru na jugoistoku zemlje.
Agencije navode da se izbori održavaju u kritičnom trenutku u modernoj istoriji ove zemlje, s obzirom na neizvesnost koja lebdi iznad njenog puta ka EU, njene sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu sa Irakom i Sirijom, i budućnosti 1,8 miliona sirijskih izbeglica u Turskoj

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP