Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAPETO

Eštonova sada "riba" i Ruse: Evropa uvodi sankcije Putinu!

Autor: Tanjug | 17.03.2014 - 18:21:00h | Komentara: 3

"Poslaćemo jasan znak Rusiji da mora da poštuje međunarodno pravo”, rekla je novinarima jutros visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja predsedava sastanku.

Ona je naglasila da EU neće priznati rezultate “takozvanog referenduma” na Krimu, na kome se juče preko devedeset odsto glasača izjasnilo za pripajanje Rusiji.

Ruska vojska na Krimu

Ruska vojska na Krimu ne odlaže oružje | Foto: AP

Evropske sankcije, koje obuhvataju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine biće, kako je ranije najavljeno, usmerene prema funkcionerima krimskih vlasti koji su učestvovali u raspisivanju referenduma, kao i prema osobama iz najbližeg okruženja ruskog predsednika Vladimira Putina.
 

Putin potpisao ukaz o priznanju nezavisnosti Krima

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o priznanju nezavisnosti Republike Krim, saopštila je danas pres služba ruskog predsednika.

"Uzimajući u obzir izraženu volju naroda Krima na opštekrimskom

referendumu održanom 16 . marta 2014. godine priznati Republiku Krim, u kojoj grad Sevastopolj ima poseban status, za suverenu i nezavinu državu", navedeno je u ukazu.


Kako je istaknuto, ukaz stupa na snagu sa danom njegovog potpisivanja.


Putin će se sutra u 15 sati u Kremlju obratiti gornjem i donjem domu rukog parlamenta u vezi sa ishodom referenduma na Krimu, gde se većina građana izjasnila za ulazak u sastav Ruske Federacije.

Britanski šef diplomatije Vilijem Hejg je uoči sastanka najavio da EU ulazi u “novu fazu odgovora” na ukrajinsku krizu i da će na crnoj listi EU biti “ukrajinskih i ruskih imena”. “Rusija dosad nije uradila ništa da smiri situaciju”, rekao je Hejg i upozorio da je EU u slučaju eskalacije spremna i na “šire, dugoročnije mere”.
“Moramo reći našim ruskim prijateljima stop” , izjavio je šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn, dok je njegov poljski kolega Radoslav Šikorski konstatovao da Rusija nije ostavila EU drugog izbora, osim sankcija.
Lista EU koja će danas biti usvojena bila je prošle nedelje predmet žestokih rasprava kako u Briselu, tako i u prestonicama zemalja članica, koje imaju različite stavove o tome koliko osoba ona treba da obuhvati.
Briselski diplomatski izvori kažu da je spisak, čija je radna verzija sadržala oko 150 imena osoba koje EU vidi kao direktne ili indirektne vinovnike ukrajinske krize, sužena na 15-20 lica, od kojih su većina funkcioneri Krimske autonomne republike, dok su ostali članovi Putinove administracije.
Konačan spisak, o kome moraju da se usaglase svih 28 članica, biće objavljen na kraju današnjeg sastanka.
To, međutim, neće biti konačan odgovor EU Rusiji, jer će se o daljim merama raspravljati ina sastanku šefova država i vlada u Briselu, koji će se održati u u četvrtak.

Ketrin Ešton

Ketrin Ešton | Foto: FoNet

"EU razmatra kako da smanji zavisnost od ruskih energenata"
Zemlje članice Evropske unije danas su počele razgovore o tome kako da se EU u budućnosti što manje oslanjaju na ruske energente, izjavio je britanski šef diplomatije Vilijam Hejg, nakon sastanka šefova diplomatija EU u Briselu.
"Danas smo počeli da razgovaramo kako da na duži rok u budućnosti smanjimo zavisnost Evrope od ruskih energenata", rekao je Hejg Skaj Njuzu (Sky News), a prenosi Rojters.
Britanski šef diplomatije je najavio da će na spisak osoba - zvaničnika Rusije i Ukrajine, kojima EU uvodi sankcije, biti dodata još neka imena. Do sada je na tom spisku 21 osoba.
Hejg je napomenuo da će obim sankcija zavisti od toga kako će Rusija reagovati na zahtev Krima, koji je nakon referenduma odlučio da se pripoji Rusiji.
Poslednji komentari
  • Goran Vreme: 18.03.2014 06:02h

    Srbija bi trebala u sto hitnijem roku da prizna nezavisnost Krima,jer su gradjani na demokratskom referendumu izglasali nezavisnost ,plus u inat gospodi iz EU i SAD-a zbog Kosova !

  • mili Vreme: 18.03.2014 09:30h

    Ova ešton izgleda kao da je pravio pećinski čovek, ona da gos. PUTINU drži vakelu, užas.

  • Doktor Vreme: 18.03.2014 11:32h

    Mislim da je kod dame u pitanju PMS.A i zabrinuta je zbog kašnjenja mece.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP