Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TRGOVINA DROGOM

EU: Albanske bande švercuju heroin, srpske kokain

Autor: Tanjug | 15.11.2012 - 13:08:00h | Komentara: 0

Organizovane kriminalne grupe sa Kosova imaju primat u švercu turskog heroina u EU preko Balkana, dok se srpski kriminalci sve čcesće pojavljuju kao veliki šverceri kokaina, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Evropskog centra za monitoring droge i zavisnosti (EMCDDA).

"Teritorija Srbije se i dalje koristi za tranzit heroina iz Turske u Zapadnu Evropu", piše u delu izveštaja EMCDDA koji se odnosi na Srbiju, a koji je zasnovan na podacima dobijenih od evropskih policija i obaveštajnih agencija.

EU:

"Na osnovu informacija iz MUP Srbije i evropskih policijskih službi, teritorija Kosova (prema rezoluciji SBUN 1244/99) se koristi za skladištenje velikih količina heroina koji se potom transportuje u zemlje Zapadne Evrope preko Drača (Albanija), Crne Gore i Bosne i Hercegovine", tvrdi EMCDDA.


"Organizovane grupe srpskog porekla su odnedavno sve značajnije u trankontinentalnom švercu kokaina iz Južne Amerike ka zapadnoevropskim lukama" uočili su evropski eksperti.

Zaplena 2,7 tona kokaina u Urugvaju i Argentini, za šta je osumnjičen Darko Šarić, je najveća u istoriji Južne Amerike

Zaplena 2,7 tona kokaina u Urugvaju i Argentini, za šta je osumnjičen Darko Šarić, je najveća u istoriji Južne Amerike

 
U izveštaju se navodi da su srpski kriminalci uspostavili baze u Argentini, Brazilu, Venecueli i Kolumbiji, gde nabavljaju kokain po veoma niskoj ceni od 5.000 do 6.000 dolara za kilogram, a zatim ga uz pomoć pomoraca teretnim brodovima prebacuju do velikih zapadnoevropskih luka kao što su Antverpen, Roterdam i Hamburg.

Po dolasku u EU, cena kokaina je gotovo desetostruko veća i dostiže 50.000 evra po kilogramu.
U izveštaju se kaže da je šverc heroina kroz Srbiju donekle opao otkad su Bugarska i Rumunija ušle u EU, jer šverceri koriste nešto zaobilazniji put preko Bugarske, Rumunije i Mađarske kroz šengensku zonu, čime izbegavaju kontrole na srpskim granicama.

Uprkos povećanim količinama zaplenjene droge na teritoriji Srbije zbog efikasnije kontrole na graničnim prelazima, maloprodajne cene narkotika na crnom tržistu Srbije i godišnja potrošnja droge nisu se značajnije menjale u poslednjih nekoliko godina, konstatuje se u izveštaju EMCDDA. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP