Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEMA VIŠE LEGALIZACIJE

EU će "srušiti" divlju gradnju u Hrvatskoj!

Autor: Tanjug | 30.06.2013 - 19:48:00h | Komentara: 0

Dok Hrvatska odbrojava poslednje časove do formalnog ulaska u EU, istovremeno ističu i rokovi za predaju zahteva za legalizaciju objekata sagrađenih između 1968. i 2011. godine koji nemaju građevinsku i druge dozvole, a za koje nije izdato rešenje o uklanjanju.

U ministarstvu građevine pretpostavljali su da će se najveći deo zahteva predavati doslovce u zadnji čas jer rok ističe u ponoč, pa u svim većim hrvatskim gradovima i danas rade kancelarije uprave koje primaju zahteve koji se mogu poslati i poštom, čak i bez dokumentacije koja će se naknadno priložiti.

Hrvatska zastava

Nova pravila | Foto: FoNet

Kuće koje su grašene bespravno, a čiji vlasnici nisu podneli zahtev za legalizaciju, biče srušene ako su građene tamo gde gradnja nije dozvoljena, a za one u građevinskim zonama moraće se dobiti sva dokumentacija uz zadovoljavanje svih propisa, uz visoke troškove.

Objekti koji su sagrađeni do 15. februara 1968. smatraju se legalizovanim, pa za njih nije potrebno prikupljati dokumente i tražiti legalizaciju. S druge strane, objekti  koji su bespravno sagrađeni nakon 21. juna 2011. godine i koji se ne vide na digitalnoj karti Državne geodetske uprave koja je tog dana snimljeni iz vazduha neće se moći nikako legalizovati. Takve objekte čeka rušenje ili trajni nelegalan status.
Ministarstvo je predvidelo da građani koji su podneli zahtev za legalizaciju naknade mogu platiti u najviše 60 mesečnih rata, a ako plate ođednom imaće popust od 25 odsto. Za legalizovane objekte građani će plaćati komunalni i vodni doprinos jedinicama lokalne samouprave.
Obrada svih zahteva očekuje se do 2015. godine, kad se planira novo avio snimanje kako bi se konačno znalo koje su građevine legalne, a koje ne.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP