Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OBILO IM SE O GLAVU

EU i SAD gube milijarde zbog ruskih sankcija!

Autor: Blic | 08.08.2014 - 11:43:00h | Komentara: 0

Odluka Rusije da na godinu dana potpuno zabrani uvoz hrane sa Zapada pogodiće podjednako poljoprivrednike, stočare i ribare.

Dmitri Medvedev

Zabrana uvoza je odgovor na sankcije koje su Rusiji uvele zapadne zemlje zbog ukrajinske krize Dmitri Medvedev | Foto: AP

Ruska agencija „RIA novosti“ objavila je listu proizvoda za ljudsku ishranu koje ta država uvozi iz SAD, Kanade, Evrope, Australije i Japana. Iz tih zemalja su prethodno u tri faze stigle ekonomske sankcije Moskvi zbog pomaganja proruskih separatista u Ukrajini.

Zanimljivo je da na toj agencijskoj listi nema Poljske, kao ni Nemačke, koju ne brine ovaj potez Moskve pošto je iz Rusije crpla sirovine, a nije izvozila hranu. Varšava je, i pre dekreta o specijalnim merama, koji je u sredu potpisao Vladimir Putin, ruski predsednik, osetila sankcije Kremlja zbog „sanitarne“ zabrane izvoza jabuka na tržište Rusije.

Na listi Hrvati i Crnogorci
Putinovim dekretom na godinu dana zabranjen je uvoz u Rusiju i prehrambenih proizvoda sedam hrvatskih kompanija. Reč je o firmama koje izvoze govedinu, svinjetinu, ribu, voće, povrće i mlečne proizvode. Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova tražilo je od Rusije objašnjenje odluke o ekonomskim sankcijama koje je uvela Moskva.

Prema podacima Evropske komisije, EU je prošle godine plasirala poljoprivrednih proizvoda u Rusiju u vrednosti od 11,8 milijardi evra, što je više od trećine ukupnog ruskog uvoza. Kipar je Rusiji prodavao citrusno voće i ribu, Danska i Holandija mlečne proizvode, jaja i živu stoku, Italija voće i vina, Velika Britanija alkoholna pića...

- Pošto Evropska komisija u potpunosti preispita mere Ruske Federacije, zadržavamo pravo da preduzmemo odgovarajuće mere - saopštio je juče Brisel.

Veliki udar izvan EU osetiće norveška ribarska industrija, kojoj će Rusija takođe na godinu dana zatvoriti vrata, kao i švajcarski proizvođači mlečnih proizvoda.

Američki proizvođači mesa osetiće ruske sankcije, pošto je izvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda iz SAD prošle godine vredeo skoro milijardu evra.
Zabrana uvoza hrane doneće gubitke i australijskom stočarstvu, ali i Japanu, pošto Rusima neće moći da prodaje ribu i morske plodove. Kanada neće moći da u Rusiju izvozi svinjetinu i rakove.

Više čitajte na blic.rs

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP