Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SVE GORE OD GOREG

EU prelomila: Grcima ne daju pare

Autor: Tanjug | 27.06.2015 - 19:13:00h | Komentara: 0

Ministri finansija evrozone odbili su danas da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora

Aleksis Cipras

Aleksis Cipras | Foto: Tanjug/AP

Ministri su "odbacili produženje programa pomoći" na sastanku u Briselu, nekoliko sati pošto je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da će 5. jula održati referendum o ponudama kreditora, preneo je AFP.
Grčki ministar finansija Janis Varufakis najavio je da će na današnjem hitnom sastanku evrogrupe u Briselu zatražiti odlaganje odluke Atine o ponuđenom paketu spasa na par nedelja, kako bi ona (odluka) bila usklađena sa rezultatima referenduma.
On je rekao i da je vlada u Atini opredeljena za sprovođenje u delo ishoda referenduma o uslovima iz paketa pomoći koje su ponudili međunarodni kreditori, kao i za brzo postizanje sporazuma sa poveriocima koji bi bio u duhu rezultata glasanja na referendumu.
Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je juče predlog poverilaca za petomesečno produženje aktuelnog programa kreditne pomoći, u iznosu od 12 milijardi evra, u zamenu za sprovođenje niza reformi, i rano jutros, posle sastanka vlade u Atini, pozvao je na održavanje referenduma 5. jula povodom te ponude međunarodnih kreditora.
Grčka vlada je poručila da ne može da prihvati tražene reforme jer bi one privredu ostavile u recesiji, a ponuđeni novac ne bi bio dovoljan da reši probleme.

Varufakis je rekao Rojtersu i da plaćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 30. juna zavisi od fleksibilnosti kreditora i da će tražiti od Evropske unije da vrati 1,9 milijardi evra profita na ime grčkih državnih obveznica koje su u posedu Evropske centralne banke, kako bi Atina platila dug MMF-u.

Grčki ministar je dodao da grčke banke moraju ostati otvorene tokom prelaznog perioda dok ne bude doneta odluka o paketu pomoći kreditora i da je uloga centralne banke da to obezbedi.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP