Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

U VILNJUSU TRAŽENO ODLAGANJE INTERVENCIJE NA SIRIJU

EU: Tajm-aut

Autor: | 08.09.2013 - 08:08:00h | Komentara: 0

Ministri spoljnih poslova Evropske unije (EU) juče su u Vilnjusu apelovali na SAD da odlože eventualnu vojnu intervenciju protiv Sirije dok ne budu objavljeni rezultati istrage inspektora UN o upotrebi hemijskog oružja, za koju je optužen Damask.

„Ništa ne obećavam“: Džon Keri sa Ketrin Ešton

„Ništa ne obećavam“: Džon Keri sa Ketrin Ešton | Foto: Reuters

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je posle sastanka izjavila da se ministri EU zalažu za jasan i snažan odgovor na napade hemijskim oružjem u Siriji, ali istovremeno poručuju da se kriza može rešiti samo kroz UN. Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da će američkoj administraciji preneti apel evropskih ministara, ali da ne može obećati da će čekati izveštaj UN.


Protesti protiv intervencije  širom sveta

Protesti protiv intervencije širom sveta | Foto: Reuters

Iznenađenje je napravio nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele, koji je izjavio da će Nemačka podržati poziv za snažnu reakciju međunarodne zajednice zbog upotrebe hemijskog oružja. Nemačka je u petak bila jedina iz EU na samitu G20 koja nije potpisala izjavu, a ovaj korak Vestervelea pozdravio je ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus.


Barak Obama

Barak Obama | Foto: Reuters

Izjavom sročenom u petak na samitu G20 u Sankt Peterburgu poziva se na snažan međunarodni odgovor na teško kršenje međunarodnih sporazuma o nekorišćenju hemijskog oružja, ali ipak ne i na vojni odgovor.

(Ni)je ko Kosovo


Američki predsednik Barak Obama uporedio je moguću intervenciju u Siriji sa agresijom SAD i međunarodne zajednice na Kosovu, ocenivši da je tada, kao i sada, takva akcija bila nepopularna među građanima Amerike, “ali se pokazala kao opravdana”. Diplomate koje su bile uključene u intervenciju Zapada na Kosovu ocenile su da ove dve situacije imaju malo sličnosti.
- Sličnosti su ravne nuli - ocenio je bivši ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt, blizak saradnik Ričarda Holbruka. - Situacija je potpuno drugačija. U slučaju Kosova imali smo partnere, za Siriju ih nemamo. Kosovo je malo, Sirija je velika - ocenio je Galbrajt.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP