Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

EVROPSKA UNIJA I PORED PRIMIRJA U UKRAJINI UVELA NOVE SANKCIJE RUSIJI

EU udarila po Putinovim naftašima, Rusija na potezu

Autor: Blic | 12.09.2014 - 09:08:00h | Komentara: 0

Novi paket sankcija Rusiji stupa danas na snagu, ali je Evropska unija spremna da ih povuče ako Rusija preduzme korake ka pronalaženju političkog rešenja za ukrajinsku krizu.

Samo  čvrsto:  Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: FoNet

Vodeći ruski proizvođači nafte i operateri naftovoda - kompanije „Rosnjeft“, „Transnjeft“ i „Gaspromnjeft“ stavljene su na evropsku crnu listu i zabranjeno im je prikupljanje i pozajmljivanje kapitala na evropskim tržištima.

Manje gasa Poljskoj
Rusija je ograničila isporuku gasa u Poljsku, čime je ometen povratni protok ka Ukrajini od oko četiri miliona kubnih metara. “Zabeleženo je smanjenje isporuke od 24 odsto u odnosu na poručene količine na gasovodu”, saopštila je poljska naftna kompanija.

Evropskim sankcijama, međutim, nije pogođen i ruski gasni sektor, niti najveći svetski proizvođač gasa, ruska kompanija „Gasprom“.

Sankcije bi trebalo da uključe i zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i tzv. tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe.


Nakon duge diskusije o tome da li EU treba da ostane pri planu za uvođenje restriktivnih mera, 28 država članica dalo je svoju saglasnost. Ipak, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej juče je poslao pismo liderima Evropske unije u kojem se navodi da EU treba da bude spremna na brzu reakciju ako Rusija pokaže napredak na polju rešavanja krize.


Novi paket sankcija usvojen je u ponedeljak, ali je njegova implementacija odložena kako bi se videlo kako napreduje primirje na istoku Ukrajine.

Iako su sukobi u najvećem delu Ukranije prestali, EU očekuje da Rusija ispuni i ostale tačke na koje se obavezala u Minsku.

Na "crnoj listi" još 24 funkcionera

Pored naftnih giganata Rosnjeft, Transnjeft i Gapromnjeft, sankcije EU pogodiće proizvođače mašina Uralvagonzavod, proizvođača helikoptera Oboronprom i državnu kompaniju za proizvodnju aviona AUC. Na udaru je i pet ruskih banaka u većinskom državnom vlasništvu, a među kojima je i najveća ruska banka Zberbanka. Na “crnoj listi” ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU naći će se 24 nova imena.

Zabrana uvoza opreme za istraživanje

Amerika bi mogla da zabrani Rusiji da od nje uvozi opremu za istraživanje i eksploataciju nafte, što bi otežalo ruski pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu. “Skinućemo rukavice i ciljati direktno na glavni izvor budućeg rasta ruske energetske produkcije”, rekao je Robert Mekneli, bivši energetski savetnik u Beloj kući. SAD su u julu uvele sankcije Rusiji koje se odnose na ključne ruske kompanije.

Moskva najavila kontramere
Moskva je najavila da će odmah reagovati na uvođenje novih sankcija. Rusija je nedavno zabranila uvoz hrane iz zapadnih zemalja. Medvedev je najavio zatvaranje vazdušnog prostora za evropske avio-kompanije. Na zapadne sankcije Rusija bi mogla odgovoriti i uvođenjem ograničenja na uvoz polovnih automobila.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP