Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BRITANIJA I MAĐARSKA ŽESTOKO NEGODUJU

EU uvodi kvote za imigrante

Autor: Tanjug | 11.05.2015 - 09:24:00h | Komentara: 0

Evropska unija namerava da uvede kvote zemljama članicama kako bi se teret zbrinjavanja imigranata ravnomernije rasporedio, piše danas britanska štampa.

Evropska unija mapa | Foto: Profimedia

Nemačka, Francuska, skandinavske zemlje, kao i one koje trenutno imaju veliki priliv izbeglica, su spremne da podrže plan | Foto: Profimedia

Londoski Tajms i Gardijan došli su do plana za uvođenje kvota koji će Evropska komisija objaviti u sredu, a po kome će svakoj od 28 članica unije biti određeno koliko migranata mora da primi.

Prema trenutno važećem sistemu, sav teret zbrinjavanja migranata koji poslednjih godina u velikim brojevima stižu sa Bliskog Istoka pada na zemlje u koje oni prvi stignu, a to su najčesće Italija, Grčka i Malta.

EU je potreban stalni mehanizam za podelu odgovornosti za zbrinjavanje velikog broja izbeglica i azilanata među zemljama članicama, piše u planu koji je objavio Tajms.

Nemačka, Francuska, skandinavske zemlje, kao i one koje trenutno imaju veliki priliv izbeglica, su spremne da podrže plan, ali iz Britanije i Mađarske stižu najave da će se žestoko boriti protiv novog sistema.

Londonski Tajms u redakcijskom uvodniku kaže da će kvote za izbeglice izvesno podstaći premijera Dejvida Kamerona da ranije raspiše referendum o izlasku Britanije iz EU, dok je iz Houm Ofisa (britanskog ministarstva unutrašnjih poslova) već stiglo saopštenje da je prisilno primanje izbeglica neprihvatljivo.
Mađarski premijer Viktor Orban, koji je već uzvitlao prašinu svojom namerom da uvede radne logore za izbeglice, izjavio je da je plan EU lud i opasan i da će mu se suprotstaviti svim sredstvima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP