Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TREBA GA NAGRADITI

Euinside: Vučić pokušava da menja srpski mentalitet!

Autor: Tanjug | 25.09.2014 - 22:24:00h | Komentara: 1

Vlada srpskog premijera Aleksandra Vučića poslednjih meseci posvećena je zadatku da promeni srpski mentalitet, piše u svojoj analizi sajt euinside.eu.

Iako su  reforme teške,  ekonomisti  ocenjuju da je  premijer bio blag:  Aleksandar  Vučić

 Aleksandar Vučić | Foto: Aleksandar Levajković

Vlada srpskog premijera Aleksandra Vučića poslednjih meseci posvećena je rešavanju dva glavna zadatka - kako da konsoliduje javne finansije na način koji neće biti suviše bolan i kako da promeni srpski mentalitet, ocenio je sajt euinside.eu, ističući da bi bilo dobro da Evropska komisija ne propusti šansu da nagradi revnost srpske vlade da sprovede reforme.

U analitičkom tekstu, u kome se razmatraju pitanja vezana za zemlje Zapadnog Balkana i njihovo pristupanje Evropskoj uniji, ukazuju se i da Vučić u intervjuima ističe potrebu da Srbi u potpunosti promene svoje nacionalne poglede.

Sajt navodi primer poslednjeg Vučićevog intervjua za Radio-televiziju Srbije, u kojem je "više od sat vremena pričao o tome kako nema lakih rešenja" i poručio da je Srbija prva država jugoistočne Evrope koja je, sama, bez pritisaka, preduzela mere koje su sprovele Litvanija, Portugal, Grčka i Estonija.

Euinside.eu podseća da te mere uključuju značajno smanjenje penzija i plata u javnom sektoru i promenu stava države prema državnim preduzećima.

Sajt podseća i da budžetski deficit treba do 2017. da bude redukovan s 2,5 milijarde evra na milijardu evra.

U tekstu se navodi da će penzije i plate biti smanjivane progresivno kako bi bilo pošteđeni najsiromašniji, što su, kako piše, najavljivali jedan po jedan premijer i ministar finansija, da će plate biti smanjene za 10 odsto, ali da za primanja manja od 25.000 dinara (oko 211 evra) neće biti rezova.

Sličan sistem odnosiće se i na penzije - neće biti smanjivane one najniže (od 20.000 do 25.000 dinara), piše euinside.eu, dodajući da će ove mere pogoditi oko 744.000 ljudi od 1.752.000 penzionera.

U tekstu se navodi i da je Vučić objasnio da su, poslednjih godina, neodgovorne vlade povećavale penzije i plate bez ikakve ekonomske logike.

Sajt podseća da je analiza Evropske komisije iz maja, pokazala da je dug srpske vlade ušao u "opasanu zonu" i da će ove godine najverovatnije dostići 70 odsto bruto domaćeg proizvoda - što je mnogo više nego što je predviđeno programom nacionalnih reformi Srbije.

Euinside.eu navodi Vučićeve reči da su za smanjenja plata i penzija odgovorni oni koji su se ponašali ekstremno neodgovorno i neozbiljno, radeći protiv države i srpskog naroda, ali ističe da je premijer obećao da će, uprkos tome što će mere biti bolne, one dovesti do toga da Srbija 2016. bude normalna i uspešna zemlja s jakim ekonomskim rastom.

U tekstu je ocenjeno da je Vučić, govoreći o neophodnosti plaćanja računa, spomenuo i potrebu za promenom srpskog mentaliteta i kao pozitivan i suprotan primer naveo Švajcarsku.

Euinside.eu ocenjuje da će, ako ne bude značajnijih amandmana na predloženi rebalans budžeta, to biti prvi veliki test za vladu Aleksandra Vučića u prvoj godini na vlasti.

S ovakvim reformama, Vučić će ozbiljno izazvati susednu Hrvatsku, koja često služi kao primer evropskih integracija na Zapadnom Balkanu, ocenjuje se u tekstu i ukazuje da Hrvatska, takođe, ima ozbiljnih ekonomskih problema, kao posledicu postjugoslovenskog nasleđa - preveliki uticaj države na ekonomiju i manjak svesti o ličnoj odgovornosti.

Sajt, međutim, navodi da, čak i ako budu usvojene na vreme, reforme neće stići pred Evropsku komisiju odmah. EK obično objavljuje izveštaj o napretku zemalja sredinom oktobra, što će se poklopiti s rebalansom srpskog budžeta.

"Takođe, važno je kako će za Srbiju početi evropski semestar - da li će prvo biti samo šargarepe, a onda i štapovi ili će biti gomila i jednog i drugog", navodi se u tekstu.

Euinside.eu zaključuje da bi bilo dobro da Komisija ne propusti šansu da nagradi revnost srpske vlade da sprovede reforme, jer bi to "zasladilo bolne mere štednje koje mora da sprovede".

Poslednji komentari
  • Tatjana Vreme: 26.09.2014 21:32h

    Sve se moze promeniti samo ne za 100,200 evra! Nasi srbi su sasvim drugaciji u zemljama zapadne Evrope,gde 10 puta vise zaradjuju i naravno gde je Zakon sve uredio/gde ces bacati djubre,kako ces susiti ves, kako ces psa izvoditi u setnju i.../

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP