Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GENIJALNI HUMANI ČIN

Evo kako Česi pomažu beskućnicima!

Autor: Beta | 22.11.2013 - 11:30:00h | Komentara: 0

Česi su u osam gradova, a Slovaci u Bratislavi proveli noć na ulici kako bi upozorili vlasti da treba da pomognu beskućnicima, pred predstojeću zimu.

Česi beskućnici

U Homutovu na severu Češke "Noć napolju" organizovalo je udruženje građana Kuprospehu a pre nego što se petoro odvažnih uputilo sa kartonima umesto dušeka da traži prenoćište pod zvezdama žitelji Homutova mogli su da se uključe u debate, upoznaju životne price beskućnika i donesu toplu odeću.
"Pomalo simbolično smo odabrali prolaz kod većnice ali uglavnom iz praktičnih razloga. Tu ne duva vetar. Nadam se da će se činovnici kada krenu na posao zaustaviti da nam ponude čaj i pitaju kako smo a da nam se možda pridruže naredne godine", kazao je češkom radiju jedan od organizatora kampanje pomoći beskućnicima, Martin Straka.
Češki ured za statistiku procenio je na osnovu anketa prilikom popisa stanovništva 2011. godine da u Češkoj ima oko 11.500 beskućnika, najviše u Moravsko-šlezijskom regionu na Istoku zemlje, gde na ulici živi preko 2.500 ljudi i u Pragu gde ih je preko 1.200.
Preovlađuju muškarci a žena je svega 21 odsto. Najčešće žrtve zime u Češkoj su upravo beskućnici koji se nisu sklonili u neki od brojnih azila.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP