Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OSUMNJIČENI ZA MASAKR U PARIZU

Evo ko su zloglasna braća Kuači

Autor: Tanjug | 08.01.2015 - 12:30:00h | Komentara: 0

Radnik benzinske pumpe u mestu Vilje Kotere, na severu Francuske, prepoznao je dvojicu osumnjičenih za teroristički napad na magazin "Šarli ebdo", na osnovu čega su locirani, prenose francuski mediji.

Rođena braća osumnjičena za zločin

Rođena braća osumnjičena za zločin | Foto: twitter.com/rtenews/

Dvojica osumnjičenih, čiji opis odgovara braći Saidu i Šerifu Kuašiju, za kojima je raspisana poternica zbog napada na redakciju satiričnog lista, locirani su danas kod mesta Vilje Koteret na severu Francuske.


Kako prenosi Parizijen na svom sajtu, dve osobe, koje odgovaraju licima za kojima je raspisana poternica su pronađeni jutros na putu RN 2.

Takođe se ističe da su dva muškarca teško naoružana. "Liberasion" piše da, očevici, tvrde da su osumnjičeni naoružani kalašnjikovima i bacačima raketa.

Teroristički napad u Parizu izvršila su dvojica braće i njihov rođak, tvrdi pariski dnevnik "Le Mond".

Hamid Murad (18) se sam javio stanicu policijsku u blizini granice sa Belgijom, kako se navodi, “kada je čuo svoje ime medjima”.

Braća Said (34) i Šerif (32) Kuači, glavnoosumnjičeni za napad na redakciju lista "Šarli Ebdo", dobro su poznati francuskim antiterističkim službama i policiji.

Mlađi Šerif je rođen 28. novembra 1982. u Parizu i to nedaleko od mesta na kome je juče izveden napad.


Kuači je u Parizu radio kao dostavljač pica, a kasnije kao prodavac ribe u jednom supermarketu, preneli su francuski mediji.


Roditelji su mu bili Alžirci i preminuli su dok su Šerif i Said bili deca.

"Liberasion" navodi da je odrastao u Renu, gradu na severozapadu Francuske, kao i da je pre prelaska u Pariz završio školu za fizičku kulturu.

Šerif je uhapšen 2008. zbog terorizma i slanja boraca u Irak i 14. maja te godine je osuđen na tri godine zatvora.


Hapšen je i u januaru 2005, kada je imao 22 godine, sa još jednom osobom i to neposredno pred njihov planirani put u Siriju, odakle je trebalo da odu za Irak gde je besneo rat. Pod vođstvom mira Farida Benjetua, regrutovao je džihadiste za Irak, tamošnji ogranak Al Kaide.


Njegov advokat Vensan Olivije predstavio je tokom suđenja Šerifa kao osobu koja je više "neko ko visi u kraju, nego ekstremni islamista".


"On puši, pije, ne nosi bradu i ima devojke pre braka", rekao je advokat.
On se prisetio da je Šerif bio mladić, koji je pušio hašiš i isporučivao pice da bi kupovao drogu. On, kako je kazao, nije znao šta će sa svojim životom, te je jednog dana sreo ljude koji su mu dali utisak da je važan. Tokom suđenja, on je opisan kao osoba koja je potpala pod uticaj radikalnog muslimanskog sveštenika Farida Benjetua iz džamije Adava u Parizu.

U vreme sudjenja "Mond" je pisao da je Kuači prošao obuku za ratište, da je džogirao u pariskom parku u sklopu priprema i da ga je jedan muškarac iz džamije naučio osnovnim tehnikama rukovanja kalašnjikovim, prenosi CNN.


Kuači je priznao na sudu da je bio motivisan mučenjima koje su izvodili američki vojnici u zatvoru Abu Graib u Iraku, ali je naveo da mu je "laknulo kad je uhapšen".


 - Što sam bio bliži odlasku, to sam više želeo da odustanem. Ali da sam to uradio, bio bih u opasnosti da ispadnem kao kukavica - rekao je on.

On međutim nije ni otišao u zatvor posle suđenja budući da je polovina trogodišnje kazne bila uslovna i on je pušten iz pritvora pre završetka suđenja.

Kuači je 2010. optužen, ali ne i osuđen za planiranje akcije kojom bi bio oslobođen alžirski islamista Smain Ait Ali Belkačem, osuđen zbog bombaških napada na železničku stanicu u Parizu 1995. godine.


O starijem bratu Kuači se mnogo manje zna, a francuski mediji prenose da je i on bio poznat policiji.


Said je takođe državljanin Francuske i njegovu ličnu kartu su policajci pronašli u automobilu na severu Pariza posle napada.


 - To je njihova jedina greška - rekao je za francusku BFMTV policijski i pravosudni konsultant Dominik Rize.

Policija je upozorila da su dvojica braće za kojima se traga, Said I Šerif Kuaši, najverovatnije naoružani teškim naoružanjem.

Za sada nije poznato da li su napadači iz Pariza na bilo koji način povezani za međunarodnim terorističkim mrežama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP