Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KAKVA GREŠKA

Evropa pozdravila Hrvatsku ustaškim grbom!

Autor: Ekipa Alo! | 28.06.2013 - 11:55:00h | Komentara: 6

Neobična greška dogodila se na službenoj "fejsbuk" stranici Evropskog parlamenta. Naime, iako su verovatno imali dobre namere želeći da upute dobrodošlicu novoj članici u EU, odabrali su potpuno pogrešan način, i sam ulazak čestitali ustaškim grbom.

Hrvati i EU

Dobrodošlica sa ustaškim grbom...

Čini se da su se administratori "fejsbuk" stranice Evropskog parlamenta malo zbunili, što nije ostavilo ravnodušnim neke Hrvate, koji su odmah uočili grešku i reagovali.

Prvobitna čestitka povodom ulaska u EU u obliku fotografije na kojoj je velikim slovima na engleskom jeziku bio ispisan natpis "dobrodošli" imala je veliku grešku - u donjem desnom uglu postavili su ''hrvatski grb'' koji počinje sa belim poljem i nema krune.

Hrvati i EU

Dobrodošlica sa grbom Hrvatske

Nakon što su neki od korisnika, većinom hrvatskih, uočili grešku i počeli da se žale, administratori su ubrzo reagovali te postavili onaj pravi, službeni hrvatski grb.

Predsednik Saveta Evropske unije (EU) Herman Van Rompuj poželeo je danas dobrodošlicu premijeru Hrvatske Zoranu Milanoviću na sednicu Saveta EU i ocenio da će punopravno članstvo Hrvatske u Uniji biti istorijski dan za državu, Vladu i građane.

Za dva dana, u nedelju u ponoć, Hrvatska će postati 28. članica EU i mnoge moje kolege će biti tada uz vas, rekao je Van Rompej na početku drugog dana zasedanja Evropskog saveta.

- Uvek ste bili deo Evrope, a sada ste punopravna članica naše EU ovo znači nove prilike, ali i odgovornosti za Hrvatsku, ocenio je on.

Van Rompej je rekao da je pristupanje Hrvatske Uniji istorijski korak i podsticaj za zemlje regiona, koje su učinile hrabre iskorake posle istorije rata.

- Za 60 godina istorije ovo je sedmi put da pozdravljamo nove članove. Uveren sam da će ovaj sedmi put biti srećan broj. Dobrodošli u klub, rekao je Van Rompej. Milanović je zahvalio na dobrodošlici Hrvatskoj u klub,
ukazujući da je put bio dugačak, pun prepreka, provera i poglavlja. Pre 22 godine izgledalo je da sve može biti rešeno za dve nedelje, a onda se dogodio rat - podsetio je Milanović i dodaje da može da obećam kao aktuelni premijer Hrvatske, jer ništa nije večno, da ćemo učiniti sve i iznad toga da pomognemo, a ne da budemo tutori, svojim susedima koji još nisu članiće EU, da počnu proces i završe ga što pre.

- Hvala još jednom i ponedeljak, 1. jul, biće još jedan običan radni rad - rekao je Milanović.

Ustaški grb

Grb ustaškog pokreta. Slovo U predstavlja ustaše, hrvatski grb predstavlja hrvatski narod, a vatra predstavlja ustašku revoluciju.

Zastava NDH

Zastava NDH

Ko su ustaše?

Ustaški pokret nastao je kao reakcija na ubistvo Stjepana Radića i drugih hrvatskih zastupnika 20. juna 1928. u Beogradskom parlamentu, i nastavljena ubistva i progone Hrvata pod  diktaturom kralja Aleksandra. U temelju Ustaškog pokreta je bio državotvorni program Hrvatske stranke prava, iz koje je proizašao, kao i zaključak Hrvatskog državnog sabora od 29. oktobra 1918. o uspostavi nezavisne hrvatske države, koji je značio volju hrvatskog naroda.  Izvorno, naziv ustaša znači ustanik - ustao je - digao se protiv nekoga.

Nastanak NDH
 

Nakon napada sila osovine na Kraljevinu Jugoslaviju ogranak ustaškog pokreta pod vodstvom Slavka Kvaternika je 10. aprila 1941. u Zagrebu proglasio Nezavisnu državu Hrvatsku. Vođa ustaškog pokreta, Ante Pavelić, je 15. aprila došao iz Italije i preuzeo vlast. Nova država je obuhvatala današnju Hrvatsku (bez Istre), Srem, Bosnu i Hercegovinu. Ubrzo je Pavelić potpisao pristupanje NDH silama Osovine.


Zločini

Najveći zločini su počinjeni u konc-logoru Jasenovac gde su na najrazličitije načine nehumanim postupcima mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Bošnjaci i ljudi drugih nacionalnosti, uključujući i Hrvate drugih političkih pogleda na svet. Po nekim izvorima ubijeno je oko 100.000 ljudi.

Poslednji komentari
  • delija Vreme: 28.06.2013 13:47h

    To nije bruka to je stvarnost svi su oni isti!!!

  • Dragan Vreme: 28.06.2013 14:19h

    Pa i nisu pogrešili

  • jovan Vreme: 28.06.2013 16:55h

    Za naivne je objašnjenje da je u pitanju greška.

  • čitateljka Vreme: 28.06.2013 18:21h

    Ne, nego EU ne zna sve naše bolesti... Ne znaju JOŠ...

  • bakicaaa Vreme: 28.06.2013 18:38h

    ...pa eto,mogli bi nam i čestitati...doći ćete i vi na red...:)))

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP