Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NIJE IM PRAVO

Evropa zabranila Ćirilu i
Metodiju da budu sveci!

Autor: N.G. | 18.11.2012 - 17:35:00h | Komentara: 1

Narodna banka Slovačke našla se u čudu kada joj je rečeno da neće moći da upotrebi lik Ćirila i Metodija na kovanicama od dva evra, ako njih dvojica na njima budu prikazani kao sveci!

Slovačka banka je želela da naredne godine posveti nove novčiće solunskoj braći povodom godišnjice njihovog dolaska na teritoriju Velike Moravske, ali je Evropska komisija zahtevala njihovo uklanjanje jer, po njihovim pravilima, novac koji se koristi kao platežno sredstvo van Slovačke mora da bude verski neutralan.

Novac

Valuta koja se koristi u EU mora da bude verski neutralna! | Foto: foter.com

„Evropska komisija i neke zemlje članice zatražile su da se neki simboli uklone u skladu sa religijskom neutralnošću. Konkretno reč je o oreolu i krstu", kazala je portparolka NBS Petra Paureova.
Novi izgled novčića bez spornih obeležja nije baš bio po ukusu katoličke crkve, dok su pojedini istoričari pozdravili izmene.
"To je nepoštovanje vlastite istorije. Ljudi su u vreme totalitarnog režima rizikovali hapšenje, jer su želeli da govore o Ćirilu i Metodiju kao o svecima, protestovao je protiv novog novčića portparol Biskupske konferencije Slovačke Jozef Kovačik, ali ima i onih kojima intervencija Evropske komisije ne smeta.
„Mi smo sekularna država koja nije vezana ni za jednu ideologiju ni konkretnu religiju. U vreme kada su Ćirilo i Metodije bili na našoj teritoriji još nisu bili sveti, te je to u redu i sa istorijskog gledišta", kazao je za dnevnik Pravda istoričar Jan Štajnhibel.
 
Poslednji komentari
  • Branko Vreme: 18.11.2012 18:15h

    U potpunosti podrzavam reakciju Evropske komisije. Religijskim simbolima nije mesto na novcu niti na drugim zvanicnim simbolima drzave. Da li je neko svetac ili ne, je subjektivna procena, a ne istorijska cinjenica.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP