Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DEMOKRATIJA U KRIZI

Evropi prete politički potresi

Autor: Tanjug | 20.01.2015 - 10:02:00h | Komentara: 0

Evropa bi ove godine mogla da se suoči s političkim potresima pošto bi populističke stranke mogle da odnesu pobedu na izborima, a umerene partije da budu primorane na dosad nezamislive koalicije.

Evropska unija

Ilustracija| Foto: Nenad Kojadinović

To je pokazalo istraživanje "Ekonomist intelidžens junita" (EIU) za britansku mrežu Bi-Bi-Si (BBC).

Evropska "kriza demokratije", kako navodi EIC, predstavlja jaz između elite i glasača, a "u centru evropskih politika postoji praznina na mestu gde bi trebalo da budu velike ideje".


Ključni faktori tog fenomena su nizak odziv na izborima i drastično smanjenje broja članova u tradicionalnim partijama.


Prema istraživačima EIU, Velika Britanija, koju u maju očekuju izbori, na pragu je potencijalno dužeg perioda političke nestabilnosti jer su šanse za formiranje nestabilne vlade veće nego obično, imajući u vidu da bi populistička Partija nezavisnosti mogla da privuče glasove konzervativaca i laburista.


Ali, najneposredniji politički izazov i pokazatelj toga kako se rastući populizam odražava na rezultate izbora biće Grčka, gde se 25. januara održavaju prevremeni izbori pošto parlament u decembru nije uspeo da izabere novog predsednika.


Ankete pokazuju da bi ekstremnolevičarska populistička stranka Siriza mogla da osvoji najviše glasova. Ukoliko se to dogodi i ukoliko Siriza bude formirala vladu, to će se odraziti širom EU i biće katalizator za političke preokrete i drugde.


"Vlada koju bi formirala Siriza imala bi destabilizujuće dejstvo ne samo u zemlji, već i u regionu i skoro je izvesno da bi izazvala krizu u odnosima izmedju Grčke i medjunarodnih kreditora pošto otpis dugova čini jednu od ključnih tačaka njene političke platforme", navodi EIU.

Popularnost partija slične, populističke orijentacije raste u mnogim zemljama koje ove godine takodje očekuju izbori, medju kojima su Danska, Finska, Španija, Francuska, Švedska, Nemačka i Irska, što povećava rizik od eventualne krize, navode istraživači EIU.

Oni smatraju da populistički pokreti pokušavaju da popune vakuum nastao izmedju starih političkih partija i njihove tradicionalne društvene baze.
Protivljenje briselskoj upravi, imigraciji i merama štednje ključne su teme mnogih takvih stranaka, prenosi BBC analizu EIU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP