Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

MEĐUNARODNA PRAVNA MISIJA NA UDARU

Evropska komisija istražuje EULEKS!

Autor: Tanjug | 01.11.2014 - 08:30:00h | Komentara: 0

Jedan neimenovani zvaničnik Evropske unije tvrdi da je priča o korupciji u Euleksu već prevazišla Kosovo, te da je postala tema u vrhu Unije, a poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček zatražila je nezavisnu istragu o aferi u vrhu međunarodne pravne misije.

Euleks

U Evropskoj komisiji kažu da istražuju navode o korupciji, a iz Prištine u međuvremenu stižu nove optužbe.
Afera u vezi korupcije u Euleksu duboko je uzdrmala ne samo tu misiju, već i Službu za spoljne poslove kojom je do danas rukovodila Ketrin Ešton, a koju od sutra preuzima federika Mogerini, rekao je za Tanjug visoki evropski funkcioner koji je tražio da ostane anoniman.
„Ova priča je daleko prevazišla okvire Kosova i o njoj se raspravlja u samom vrhu EU“, izjavio je taj zvaničnik.
Lunaček je u međuvremenu izjavila da istragu o navodima iz prištinskog lista Koha ditore o podmićivanju sudija treba da povede „spoljno i nezavisno telo“ kako bi se osujetio svaki pokušaj zataškavanja..
„Tvrdnje tužiteljke Marije Bamie bacaju mračnu senku na ugled Euleksa i dovodi u pitanje celokupnu spoljnu i bezbednosnu politiku Unije“, izjavila je Lunaček, koja je zatražila posebno objašnjenje o suspenziji tužiteljke Bamie.
Ona je rekla da je pokrenula procedure da se nova visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost federika Mogerini i šef Euleksa Gabrijele Meuči pozovu pred Parlament da podnesu izveštaj o aferi.
Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je danas da Evropska komisija (EK) istražuje navode o korupciji u Euleksu, ali je odbacila optužbe da su pripadnici pravosudne misije maltretirali novinare.
“Veoma ozbiljno uzimamo navode o korupciji”, rekla je Kocijančič novinarima i dodala da je šef Kancelarije za civilno planiranje i odgovornost vladanja (unutrašnje kontrole EK) danas otputovao u Prištinu, a da visoka predstavnica trenutno razmatra i dalje korake.
Ona je demantovala da su članovi misije pretili novinaru prištinskog lista “Koha Ditore” koji je objavio seriju tekstova o korupciji u vrhu Euleksa da će ga krivično goniti ako ne obustavi feljton.
“Mi ne vršimo pritisak na novinare”, rekla je Kocijančič, uz tvrdnju da se razgovor funkcionera Euleksa sa novinarom odvijao “u dobroj veri, bez pretnji”.
Portparolka nije htela da komentariše zahtev poslanice Zelenih i potpredsednice Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček da se formira nezavisno telo za istragu o navodima “Kohe Ditore i suspendovane tužiteljke Euleksa Mari Bamie.
“Ako Spoljnopolitički komitet parlamenta stavi to pitanje na dnevni red, mi ćemo se, naravno, odazvati pozivu na razgovor”, rekla je Kocijančič.
Prema dokumentovanim navodima Kohe i izjavama tužiteljke Bamie, predsednik Euleksovog suda frančesko flori je primio više od 300.000 evra da bi oslobodio optužene za teška krivična dela, a vrh Euleksa je sprečio da se o tome povede istraga i suspendovao tužiteljku koja je na njoj insistirala.
Italijanski sudija poriče optužbe, dok u Euleksu tvrde da Bamie nije suspendovana po kazni.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP