Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BEZ DOGOVORA

Evropska unija odlaže nove sankcije Rusiji

Autor: Tanjug | 11.09.2014 - 11:14:00h | Komentara: 1

Predstavnici Evropske unije nisu uspeli da se dogovore kada da sprovedu nove ekonomske sancije protiv Rusije, zbog vojnog učešća te zemlje u ratu u Ukrajini, zbog čega će se ponovo sastati u četvrtak, saopštile su u sredu evropske diplomate.

Evropska Unija

Prema njihovim rečima, dok je Nemačka tražila sprovođenje novih sankcija, nekoliko drugih članica EU smatra da ta odluka treba da bude odložena, jer se primirje u Ukrajini za sada poštuje. Ambasadori 28 članica EU, nastaviće razgovor o restriktivnim merama, kako bi dodatno procenili situaciju na terenu, navodi diplomatski izvor.
- Neke zemlje zatražile su još vremena. Po ovom pitanju, jedinstvo je apsolutno ključna i strateška stvar – rekla je novinarima u Briselu šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, ne navodeći koje su to zemlje.

Na svetskoj  pozornici Rusija se bori protiv onih koji seju haos

Vladimir Putin | Foto: AP

Međutim, diplomate kažu da su države koje imaju bliske veze s Rusijom, kao što su Italija, Austrija i Finska, uzdržane kad je reč o sprovođenju novih sankcija Moskvi. Agencija Itar-Tas, takođe navodi diplomatski izvor iz EU, po kojem su najmanje četiri članice bile za odlaganje sprovođenja sankcija do sledeće sedmice.
Ovaj izvor rekao je da situacija u Ukrajini pokazuje da većina snaga uključenih u sukob poštuje primirje, kao i da su tenzije značajno smanjene, po prvi put od izbijanja konflikta.
Predstavnici ove četiri zemlje smatraju da bi nove sankcije protiv Rusije poslale loš signal, navodi ruska agencija. S druge strane, nemačka kancelarka Angela Merkel, založila se danas u Bundestagu za hitno stupanje na snagu sankcija EU protiv Moskve i, istovremeno stavila u izgled njihovo ukidanje, ukoliko Rusija ispuni dogovore iz plana od 12 tačaka o obustavi vatre u istočnoj Ukrajini.

Države EU su 6. septembra donele odluku o pooštrenju sankcija prema Rusiji, ali je njihovo stupanje na snagu odloženo zbog dogovora o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini, podsećaju mediji, navodeći da sankcije stupaju na snagu, kada se te mere oficijelno objave u službenom listu EU. Da bi nova runda sankcija protiv Rusije bila sprovedena, potrebno je odobrenje svih 28 članica Evropske unije.
Planirana pooštrenja sankcija predviđaju blokade računa i putovanja u inostranstvo za oko još 20 osoba, privredne sankcije protiv ruskih državnih banaka, firmi za naoružanje i firmi u oblasti energetike, kao i zabranu izvoza tehnologije za eksploataciju nafte i drugim ograničenjima za dobra, koja se mogu koristiti za vojne potrebe.
Na listi se, kako prenosi Rojters, između ostalih, nalaze vojno-industrijski kompleks “Uralvagonzavod“, kompanija “Oboronprom” koja proizvodi civilne i vojne helikoptere, kao i Ujedinjena vazduhoplovna korporacija (UAC).
Poslednji komentari
  • milovan Vreme: 11.09.2014 11:39h

    Prpa bato!!!! Iduci mesec pocinje grejna sezona.Ha,ha,ha. Nije ugodno u stanu kada je Zima. Zavuce im Putin do jaja. Neka ih prci pa makar se I ja smrzavao.Zbilja su preterali. Sve je dobro sto zapad kaze da je dobro,kao dasu drugi maloumni.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP