Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

A BIĆE JOŠ GORE!

FAO: Ebola ugrozila žetvu i poskupela hranu u Africi!

Autor: Tanjug | 02.09.2014 - 10:58:00h | Komentara: 0

Najgora epidemija ebole u istoriji čovečanstva je ugrozila žetvu i uzrokovala rast cena hrane u Zapadnoj Africi, saopštila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), uz upozorenje da bi se taj problem mogao intenzivirati u narednim mesecima.

Virus ebole

Virus ebole

 
FAO je, takođe, izdao specijalno upozorenje za zemlje poput Liberije, Siera Leonea i Gvineje, koje su najteže pogođene epidemijom ebole, i u kojima je od otkrivanja tog virusa u udaljenim džunglama Gvineje u martu umrlo 1.550 ljudi, javlja Rojters.

Kako navodi FAO, ograničenja slobodnog kretanja ljudi i uspostavljanje karantinskih zona kako bi se sprečilo širenje epidemije dovelo je do panične kupovine, manjka hrane i viših cena u zemljama koje su loše pripremljene na apsorbovanje šokova.

- Čak i pre izbijanja epidemije ebole, domaćinstva u nekim najteže pogodjenim područjima trošila su do 80 odsto svojih prihoda na hranu - izjavio je šef FAO-vog odeljenja u Dakaru, Vinsent Martin, i dodao da najnoviji skok cena stavlja hranu potpuno van dometa domaćinstava.

- Tokom sezone žetve, proizvodnja pirinča i kukuruza će biti znatno smanjena zbog manjka radne snage na farmama, a kao posledica migracija i ograničenog kretanja - navodi se u izveštaju FAO, i dodaje da će takodje biti ugroženi usevi poput palminog ulja i kakaa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP