Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DA SE RASPILAVIŠ

Fotografija koja je rasplakala svet: Pretužna smrt i davno obećanje

Autor: Nina Gavrilović / DM | 21.02.2014 - 11:55:00h | Komentara: 2

Kao da smo danas zaboravili šta je iskrena ljubav. Parovi se venčavaju iz koristi, razvode iz obesti i tretiraju jedni druge kao potrošnu robu. Ipak, s vremena na vreme začuje se glas prošlih generacija, davna poruka koja nas podseća da je moguće ostati čovek do samog kraja. Za početak, da je moguće ostati čovek. Zvali su se Florin i Ed, sahranjeni su na pred Dan zaljubljenih, ovo je njihova priča.

Florin i Ed: Molim vas, brinuću o njoj dok sam živ

Florin i Ed: Molim vas, brinuću o njoj dok sam živ | Foto: Orleans Hub

Vratimo se nekoliko decenija unazad, u vreme bez Fejsbuka i mobilnih telefona. Naš par tada se nije poznavao ali kao da ih je sudbina pripremala jedno za drugo. Nije da ih je mazila, naprotiv.

Florin se udala mlada. Tek što je zakoračila u život udate žene snašlo je nešto što bi mnogim devojkama zadalo udarac od koga se ne bi oporavile - posle samo tri meseca braka doživela je saobraćajnu nesreću u kojoj joj je poginuo muž.

Florin i Ed

Zvali su ga "Sveti Edvard" jer je uvek brinuo o Florin Foto: Orleans Hub

Lekari su se borili za njen život. Ipak, nije joj bilo suđeno da izdahne u toj bolnici, pored tog dragog. Florin je preživela i skupila hrabrost da nastavi dalje. Dok se oporavljala otišla je na kućnu zabavu i upoznala Eda, svoju srodnu dušu. Mladi inženjer bio je očaran njom, i to toliko da je ubrzo otišao do njenih roditelja i zatražio dozvolu da je oženi. Odbili su ga.

Ćerka im je još uvek bila krhka od tragedije koju je preživela i nisu želeli da rizikuju.

- Molim vas, obećavam da ću je, ako treba, svuda nositi u naručju. Obećavam da ću brinuti o njoj do kraja svog života, obećao je stasiti momak. Zadovoljni njegovom iskrenošću roditelji su dopustili brak. Zaljubljeni par se venčao 12. maja 1953. Usledilo je magičnih šezdeset godina.

Skrasili su se u Bataviji u američkoj državi Njujork u kući koju je projektovao Ed.

Florin i Ed

Zajedno podigli dvoje dece: Florin i Ed

Preko pola veka on i Florin su disali su jedno za drugo. Skrasili su se, izgubili jedno i podigli dvoje dece. Eda su u porodici zvali "Sveti Edvard" jer je svaki slobodan trenutak koristio da usreći svoju ženu. Dolazio bi kod nje na posao i donosio joj slatkiše, svaki put kada bi otišao u nabavku doneo bi joj neku sitnicu. Rođaci se nisu čudili kada bi zimi izašao za kuće pre svoje žene, znali su da ide da zagreje kola kako joj ne bi bilo hladno.

Kada bi porodica zadirkivala Florin zbog pažnje kojom je obasipa muž rekli bi, "e, šta bi ti bez njega", ona bi odgovarala "to ne mogu, ne sme da umre pre mene". Kao da je nebo čulo ovaj njihov zavet, jer kada je godinama kasnije, u dubokoj starosti Edu dijagnostikovano otkazivanje bubrega, a Florin patila od bolesti srca i pluća desilo se pravo malo čudo.

Gospođa Hejl sada je već bila baka sa 82 godine, a njen suprug borio se sa bolestima sa 83. Bili su slabi, ali njihova ljubav nije.

Florin i Ed

Slika koja je dirnula svet: Zajedno do poslednjeg daha Foto: Orleans Hub

Kada je Florin na samrti hitno prevezena u bolnicu, maltene da tamo ispusti dušu, Ed je odbio da budu razdvojeni. Postojao je problem, on je već bio u drugoj bolnici u Ročesteru, sasvim drugom gradu u veoma teškom stanju. Bio je "u predvorju" smrti kako su njegova deca rekla blogu Orleans hab, ali se najednom probudio. Bled i izgubljen jedva je rekao - moram do Florin.

Dve duše koje su živele jedno za drugo odbile su da umru razdvojene. Znajući da je to poslednja želja njihovog oca deca su u saradnji sa bolničkim osobljem počela pregovore između dve bolnice kako bi njihovi roditelji mogli da preminu jedno uz drugo. Jedini zahtev čoveka na umoru bio je, iznova i iznova - odvedite me do moje žene.

Bolnice su, napokon, pristale i nekada mladi inženjer, tada već malaksali starac, doveden je u bolničku sobu svoje jedine ljubavi. Držao je za ruku dok je umirala. Ed je preminuo dan nakon svoje žene, mnogi bi rekli od slomljenog srca.

"Zbog zdravstvenog stanja naših roditelja kao da su nam rekli dve smrtne kazne. Tata je bio džentlmen do samog kraja, držao je za ruku i pustio je da ode prva", rekla je njihova ćerka Rene. Porodica nije bila iznenađena. Napokon, Ed je jednom davno nešto obećao - paziću je sve dok sam živ.

Poslednji komentari
  • Mila Vreme: 21.02.2014 15:01h

    Za razliku gde danasnji svet nema ni obicaje,ne postuje starije,, bila su to i dobra vremena. Cenila se ljubav, a ne interes. Ceni se covek,danas ne.Na nasu veliku zalost...

  • 2013 Vreme: 22.02.2014 06:10h

    Rasplakali ste me sa dirljivom pricom. Savrseno je!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP