Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TREČA POLITIČKA SNAGA U ZEMLJI ŽELI STARU VALUTU

FPO želi da vrati šiling!

Autor: Agencije | 07.12.2013 - 17:58:00h | Komentara: 0

Slobodarska partija Austrije (FPO), treća politička snaga u zemlji, održala je danas skupštinu na kojoj je reizabran za šefa stranke Hajnc Kristijan Štrahe i ponovljen zahtev da se vrati šiling.

Šiling

Štrahe je izabran sa 96,32 odsto glasova za šefa partije, koja, prema aktuelnim istraživanjima, može da osvoji i prvo mesto na političkoj sceni Austrije.
U obraćanju učesnicima skupštine, Sstrahe je ocenio da se stranka nalazi pred "prodorom", neposredno pred probijanjem barijera.

"Naše doba je mnogo bliže nego što danas verujemo ili spoznajemo. Moramo se pripremiti za preuzimanje odgovornosti", poručio je on.

Štrahe je rekao i da polazi od toga da će Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP) postići dogovor o koaliciji.

On je naglasio da će FPO sledećih godina "goniti" novu vladu i da će pripremiti put za naredne parlamentarne izbore i da će SPO i OVP već na izborima za Evropski parlament "dati povod za raumišljanje".

Takodje je ocenio da će izbori u Beču 2015.biti "glavna bitka" i da ako FPO u toj pokrajini i gradu bude smenila socijalizam koji je vladao šest decenija, to predstavlja podstrek za čitavu Austriju.

"Posle toga će pasti čitav crveno-crni establišment. Mi smo na poslednjim metrima da FPO dobije kancelara, jer su crveni (SPO) i crni (OVP) potpuno načeti", ocenio je generalni sekretar FPO Harald Vilimski.

Sstrahe je u obraćanju ponajviše napadao SPO, a štedeo je OVP. Tako je za lidera SPO, kancelara Vernera Fajjmana rekao da je on najlošiji šef SPO i da treba konačno da prekine bojkot FPO.

Skupština stranke bila je u znaku priprema za izbore za Evropski parlament, pa je zato Sstrahe zatražio "renacionalizaciju" politike prema EU, vraćanje nadležnosti u Austriju.

Dalji zahtev FPO je da Austrija istupi iz evrozone i vrati šiling.

"FPO se zalaže da Austrija napusti evropsku monetarnu uniju, da šiling, koji bi bio pokriven zlatom i srebrom, ponovo vrati. Mi iz FPO ne strahujemo da se kao prvi založimo za ravnopravniji monetarni poredak u Evropi. Habro se protivimo finansijskoj pljački koju sprovodi monetarna unija", navedeno je u zahtevu FPO o kome nije glasano na skupštini, već će o njemu odlučiti predsedništvo partije.

Sstrahe se ujedno založio za zajedničko delovanje patriotskih snaga u EU i naglasio da je bitno da se očuva šarolikost kultura na "starom kontientu".
Pored renacionalizacije politike prema EU, FPO je iznova zatražila obustavu imigracije u Austriju.

Tako je zatraženo da se održi referendum o ostanku u Ssengenskom sporazumu, kao i vraćanju graničnih kontrola.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP