Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISLAMOFOBIJA ILI OPRAVDANA SUMNJA

Francuska: Inženjeru muslimanu zabranjen pristup nuklearkama!

Autor: Tanjug | 01.09.2014 - 21:16:00h | Komentara: 0

Sud u francuskom gradu Šalon-on-Šampanj je danas potvrdio presudu kojom je neimenovanom inženjeru muslimanske veroispovesti zabranjen pristup nuklearnim postrojenjima u toj zemlji zbog njegove navodne povezanosti sa džihadistima, iako njegov advokat tvrdi da se radi o islamofobiji.

čekić

Neimenovani inženjer (29), zaposlen u kompaniji koja sarađuje sa francuskim energetskim gigantom EDF, imao je tokom 2012. i 2013. godine dozvolu pristupa nuklearnim postrojenjima u skladu sa ovlašćenjima svog radnog mesta, prenela je agencija AFP.
Njemu je, međutim, u martu 2014. godine poništena dozvola pristupa nuklearnoj elektrani u blizini grada Nožen-sur-Sen.
Francuske vlasti tvrde da je inženjer, čije ime prema francuskim zakonima ne sme da bude objavljeno, povezan sa jednom džihadističkom terorističkom organizacijom i da je bio u kontaktu sa imamom upletenim u regrutovanje mladića za odlazak u Irak radi učešća u ratovanju.
Sud u Šalon-on-Šampanj, gradu na severoistoku Francuske, potvrdio je presudu prvostepenog suda uz objašnjenje da uprave nuklearnih elektrana imaju pravo da spreče one koji "prolaze kroz proces političke i religijske radikalizacije" da imaju pristup poverljivim lokacijama.
Advokat inženjera tvrdi da se sud ogrešio o inženjera i da on nema policijski dosije. "Nema nikakvih dokaza za navodnu povezanost mog klijenta sa militantima", rekao je advokat Sefen Guez Guez za AFP, najavljujući da će uložiti žalbu.
U Francuskoj živi oko pet miliona muslimana, što je najveća muslimanska populacija u nekoj državi zapadne Evrope. Prema zvaničnim procenama, oko 800 francuskih državljana je dosad otputovalo u Siriju da se bore uz militante, vratili se iz te ratom razorene zemlje ili tek planiraju da odu tamo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP